Muhammed-bilderna i fransk tidning

Uppdaterad
Publicerad

Den franska tidningen France-Soir publicerar i dag de omstridda bilderna från Jyllands-Posten på profeten Muhammed.

Tidningen förklarar att den trycker bilderna för att ge sina läsare möjlighet att förstå den konflikt som uppstått efter Jyllands-Postens publicering och protesterna mot den.

Alla de tolv karikatyrerna finns med i den franska tidningen.

Utöver publiceringen i Jyllands-Posten har bilderna också publicerats i den norska tidningen Magazinet.

I en redaktionell kommentar skriver France Soir att tidningen publicerar teckningarna ”inte som en lättköpt provokation men för att de är ämne för en världsomfattande kontrovers där ingen hänsyn tas till balans eller gränsdragningar i fråga om demokrati, respekt för religiösa uppfattningar eller yttrandefrihet”.

Protestvåg följde dansk publicering

I Danmark blev följden av publiceringen en våg av ilska bland muslimer och ett antal bojkottaktioner mot danska varor. Den danske statsministern Anders Fogh Rasmussen och tidningens chefredaktör har uttryckt olika grader av beklagande.

-Vi har okontrollerbara krafter emot oss. Nu krävs en stor ansträngning för att lugna ned saker och ting, sade Fogh Rasmussen sedan Jyllands-Posten hade bombhotats i tisdags.

Protester i Sydostasien

Indonesiens högsta islamiska auktoritet, de muslimska lärdas råd, fördömde på onsdagen teckningarna i Jyllands-Posten. De understryker västvärldens ”arrogans” mot islam, säger rådets generalsekreterare Ichwan Sam.

– Denna förolämpning mot en religiös symbol som hedras av andra demonstrerar deras vårdslösa dumhet, sade han till den statliga nyhetsbyrån Antara.

Krav på ursäkt

En talesman för indonesiska UD sade att den som publicerade teckningarna inte ska gömma sig bakom rätten till yttrandefrihet.

Vreden över de danska teckningarna rapporteras även ha spritt sig till Malaysia. Landets konsumentorganisation kräver att regeringen skickar en protest och krav på ursäkt till den danska regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.