Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se inspelningarna från Almira Smajics buggade kontor där hon tog emot gängkriminella, toppadvokater och affärsmän. Foto: SVT/Den svarta svanen

Mullvadens hemliga inspelningar skakar Danmark

Uppdaterad
Publicerad

I ett buggat kontor hjälpte juristen Amira Smajic journalister att avslöja brottsligheten i Danmarks undre värld och deras samspel med samhällets toppskikt. Men hon spelade också ett dubbelspel bakom ryggen på journalisterna. Dokumentären Den svarta svanen har lett till att flera högt uppsatta personer har polisanmälts.

Under tio års tid var juristen Amira Smajic rådgivare åt kriminella i Danmark. Hon hjälpte dem till exempel med penningtvätt och fusk med miljöcertifikat. Men för två år sedan kontaktade hon danska tv-kanalen TV 2 och erbjöd sig att bli deras mullvad.

I ett helt nytt kontor, utrustat med dolda kameror, hjälpte hon journalisterna att kartlägga yrkeskriminella och deras samspel med toppadvokater och affärsmän.

TV 2 och Amira Smajic hade en överenskommelse som bland annat innebar att hon inte själv fick delta i kriminella aktiviteter.

Under dokumentärinspelningens gång lämnade Smajic in en tom diktafon. Journalisterna lyckades återställa innehållet på ljudfilerna efter misstankar om att Smajic inte helt följt överenskommelsen. Innehållet stärkte då journalisternas tes. De fick senare också veta att hon drev ett helt annat kontor vid sidan av det buggade.

Flera polisanmälningar

Innan journalisterna konfronterade Amira Smaijc med uppgifterna drog hon sig ur samarbetet och försökte stoppa dokumentären. Enligt henne fruktade hon för sin egen säkerhet. Men efter domstolsbeslut fick TV 2 rätt att sända programmet.

Amira Smaijc har nu enligt sin advokat gått under jorden.

Sedan dokumentären publicerades i Danmark och Norge har bland annat en advokat, en fastighetsutvecklare och en högt uppsatt affärsman polisanmälts.

Danska regeringen kallade partierna i Folketinget till ett möte med anledning av dokumentärens avslöjanden.

Kritik mot TV 2

Men TV 2 har också fått kritik för sin metod, som uppges underlätta för ny brottslighet. TV 2:s nyhetschef Ulla Pors försvarar metoden:

– Det är vår bedömning att Amira Smajic i sitt arbete för TV 2 inte initierar brottsliga handlingar som annars inte med stor sannolikhet skulle ha skett, säger hon till TV 2.

Se Den svarta svanen på SVT Play eller söndag klockan 22:00 i SVT 2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.