Utöver mordet på vännen Susan berman misstänks Robert Durst för flera andra mord. Foto: EPA/AL SEIB/POOL/TT

Multimiljonären Robert Durst döms för mord

Uppdaterad
Publicerad

En jury i Kalifornien har kommit fram till att den amerikanske multimiljonären Robert Durst, känd från HBO:s ”The jinx”, är skyldig till mordet på vännen Susan Berman. Nu riskerar han livstids fängelse.

Den 78-åriga mångmiljonären Robert Durst blev känd världen över som huvudperson i HBO:s dokumentärserie The jinx.

Han greps i mars 2015, dagen innan det sista avsnittet av serien skulle sändas, efter att dokumentärfilmarna med dold mikrofon spelat in när han under ett toalettbesök sa bland annat ”Vad i helvete gjorde jag?” och ”Dödade alla såklart”.

Durst, som är barnbarn till en fastighetsmagnat från Manhattan, åtalades för att ha skjutit sin vän, författaren Susan Berman, till döds i hennes hem i Beverly Hills i december 2000. Han är även misstänkt för flera andra mord samt sin hustru Kathleen Dursts försvinnande.

Mordrättegången mot Durst inleddes i mars förra året men fick pausas på grund av coronapandemin. Förhandlingarna återupptogs i maj och Durst har under rättegången förnekat att han dödat Berman. Juryn i Kalifornien anser dock Durst som skyldig till mordet. Domen kan innebära livstids fängelse men datum för fastställande är fortfarande oklart.

Hustruns mystiska försvinnande

Motivet till mordet ska enligt åklagarsidan varit att Berman kände till detaljer om Dursts hustrus försvinnande. Kathleen Durst försvann 1982 efter att Robert Durst, enligt honom själv, lämnat av hustrun på en tågstation i New York. Hennes kropp har aldrig återfunnits och hon dödförklarades 2017.

Omständigheterna kring dessa fall, samt att Durst 2003 frikändes i ett mordåtal gällande en granne i Texas, har fått stor medial uppmärksamhet.

Försvaret har framställt Durst som en svag och ”sjuk gammal man” som överlevt cancer och man menar att han har ett autismspektrumtillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.