Musiken har återvänt till Mosul

Uppdaterad
Publicerad

När IS tog över Mosul i norr Irak tystnade musiken i staden. Ett år efter att ha blivit fria från IS firar Mosuls befolkning med att fylla den en gång musikrika staden med toner igen.

I flera århundranden har stora musiker från området samlats i Mosul. För ett par år sen tystnade dock musiken när IS ockuperade staden. Ett förbud mot att spela och lyssna på musik infördes och musiker fick signera kontrakt där de lovade att inte sjunga och spela något mer. IS gick även vidare med att riva en staty av den hyllade balladsångaren Mulla Uthman al-Mosuli och förstöra och bränna de instrument som kunde hittas.

– Jag kunde inte ta med mig mina instrument någonstans, det var omöjligt, säger Fadel al-Badri till AFP.

Konsten vann över terrorismen

I juli förra året drevs IS ut ur Mosul och sen dess har tonerna sakta men säkert tagit över staden igen.

– Terrorismen kunde inte ta död på Mosuls kärlek för konst i alla dess former. Konsten har blivit pånyttfödd trots all förstörelse. I dag, efter en mörk episod av halshuggningar, piskningar, skägg och slöjor som vi blivit påtvingade, så sjunger vi igen, säger Amneh al-Hayyali.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.