Skaldjur tillagas i extremvarmt havsvatten

Uppdaterad
Publicerad

Musslor och andra djur längs kusterna i västra Kanada har dött i drivor i den extrema värmeböljan.

– Det som oroar mig är att om vi börjar få värmeböljor som den här vart tionde år i stället för vart tusende, säger Brian Helmuth, professor i marinbiologi.

Zoologiprofessorn Christopher Haley vid University of British Columbia, som studerar klimatförändringarnas effekt på klippiga kuster där musslor och sjöstjärnor lever, ville se hur djuren klarat värmeböljan i slutet av juni.

Han säger till CNN att han kände lukten på långt håll. När han kom fram till stranden hittade han öppna musslor som ruttnade i sina skal.

– Det var katastrof. Det finns en stor musselbädd som täcker nästan hela kusten och nästan alla djuren hade dött.

Haley uppskattar att värmen kan ha dödat så mycket som en miljard marina djur, däribland musslor och sjöstjärnor, längs Georgiasundet, Pugetsundet och Juan de Fucasundet i västra Kanada.

Lokala företag drabbas

Även ostron har dött av den extrema värmen. De har, liksom musslorna, i princip kokat i värmen, berättar Joe Tarnowski. Han driver företaget Baynes Sound Oysters, som skördat musslor och ostron längs Denman Islands och Vancouver Islands kust i 65 år, och känner av den senaste värmeböljan. Den kan få förödande konsekvenser för företaget, säger han till nyhetsbyrån AP.

– Jag har nog förlorat mellan 30 och 40 procent av mina ostron och ännu mer musslor. De gillar verkligen inte värmen.

Kan få svår att återhämta sig

Brian Helmuth, professor i marinbiologi vid Northeastern University, förklarar att musselbäddar precis som korallrev fungerar som ett varningssystem för hur haven mår.

– De är nästan som träden i skogen som är boplats för andra arter, så det märks verkligen när en musselbädd försvinner.

Båda forskarna befarar att värmeböljor är på väg att bli så vanliga att det inte är säkert att musselbäddarna kan återhämta sig.

– Det som oroar mig är att om vi börjar få värmeböljor som den här vart tionde år i stället för vart tusende, eller vart femte – då slår det för hårt och för snabbt för att det ska återhämta sig, säger Haley.

– Och då kommer ekosystemet att se väldigt, väldigt annorlunda ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.