Tre frågor om coronasmittade minkar Foto: Reuters/SVT

Muterat virus kan minska effekten av framtida vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Efter utbrott av coronasmitta på flera danska minkfarmar har Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) meddelat att alla minkar i landet ska avlivas. Även i Sverige har coronasmitta upptäkts på en minkfarm i Sölvesborg. Men vad är det som gör att just minkar smittas av covid-19? 

– Vad gäller luftvägsinfektioner så har minkar och människor vissa likheter, säger Karl Ståhl, tillförordnad statsepizootolog. 

En anledning till att minkarna i Danmark avlivats har varit en oro för att viruset muterat och att det i sådana fall skulle kunna påverka hur ett vaccin fungerar. I Danmark har man observerat förändringar i ett protein på virusets yta som kallas spikeprotein, säger Karl Ståhl.

– Många vaccin riktar sig mot det här spikeproteinet. Om proteinets struktur förändras så minskar effekten av ett framtida vaccin, säger han.

Danmark avlivar alltså alla sina 17 miljoner minkar men i Sverige ser inte situationen likadan ut. 

I Sverige finns just nu ungefär 650 000 minkar på olika minkfarmer och från och med nästa vecka sker den så kallade pälsningen då minkar avlivas för att bli pälsar. 

– Efter det har vi bara 100 000 minkar kvar och då är risken för att något liknande sker i Sverige mycket lägre, säger Karl Ståhl. 

I Sverige sker nu en övervakning där minkar kontinuerligt provtas i Sverige och så följs utveckling av viruset och människor i minkarnas miljö. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet