Artificiell intelligens förknippas med robotar – men framtidens AI har mer med mobilen att göra. Foto: TT

AI hetast på techmässan i Barcelona

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna presenteras ny teknik från de stora mobiltillverkarna på techmässan i Barcelona. Våra telefoner förblir stora, men de kommer också kunna göra mer, samtidigt som användaren gör mindre.

Smarta telefoner kommer bli ännu smartare. Artificiell intelligens i våra mobila apparater ska i framtiden förbättra allt från våra bilder till möjligheter att kommunicera utomlands.

Nyheten är en av flera som presenteras på techmässan i Barcelona i dagarna.

– Det kan handla om att man riktar kameran mot en hund och telefonen känner igen det och gör justeringar efter det. Att den känner igen en soldnedgång så färgerna kan bli bra eller att den gör bakgrunden lite suddigt, vilket har blivit väldigt populärt nu, säger Ida Blix, reporter på 99.se.

Batterierna håller över en längre tid

De supersmarta telefonerna ska dessutom kunna översätta genom att de helt enkelt riktas mot en text på ett främmande språk och ladda på ett smart sätt så att våra batterier håller längre.

– Man ska kunna slå på en funktion som drar ned batteritiden, men också ladda så batterierna håller över längre tid och vi inte behöver köpa nya telefoner så ofta.

Ida Blix är på techmässan i Barcelona, där de hetaste nya prylarna presenteras. Foto: Privat/TT

Fortsatt stora telefoner

Det som det däremot inte talas om är att generellt förbättra batterierna så de håller längre under dagen eller i kyla.

– I Sverige kanske man skulle vilja ha batterier som inte dör så fort det blir kallt, men det är inget fokus på såna saker. Det är större mobiler, plattare mobiler.

AI-telefonerna ska släppas under året, men för dem som hoppades på smarta telefoner i ett mindre format blir framtiden en besvikelse.

– Folk brukar be mig hålla utkik efter små mobiler som man får plats med i fickan, men de fortsätter vara stora, runt sex tum, säger Ida Blix.

Fakta: Om mässan

Mobile World Congress (MWC) arrangeras av branschorganisationen GSMA som representerar ungefär 800 mobiloperatörer och nära 300 företag inom mobilbranschen, exempelvis tillverkare av hård- och mjukvara.

Mässan är bara till för branschfolk och medier och är inte öppen för allmänheten. Omkring 80 000 personer besöker varje år mässan i Barcelona.

Mässan håller på mellan 26 februari och 1 mars.

Källor: Mobile World Congress

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.