Säkerhetsstyrkor i Myanmar uppges ha dödat 82 demonstranter i staden Bago i torsdags och fredags. Foto: AP/TT

19 dömda till döden i militärdomstol i Myanmar

Publicerad

I Myanmar har 19 demonstranter dömts till döden i militärdomstol.

Det är de första kända domarna av det slaget som har utfärdats sedan militären tog makten.

– Det här indikerar att militären är beredd att gå tillbaka i tiden, säger människorättsorganisationen Human Rights Watchs Asienchef Phil Robertson enligt TT.

Myanmars militärstyre har dömt  de 19 till döden för att ha dödat en person med koppling till en armékapten, uppger den av militären ägda tv-stationen Myawaddy. 17 av personerna har dömts i sin frånvaro.

Det råder numera krigslagar i sex distrikt i landets största stad Yangon, vilket gör att militärdomstolar kan dela ut straff. Dödsdomarna är de första av sitt slag sedan militären tog makten.

Första avrättningarna på 30 år

Human Rights Watch fördömer domarna. Enligt organisationens biträdande Asienchef Phil Robertson är det första gången på 30 år som dödsdomar utfärdats.

– Det här indikerar att militären är beredd att gå tillbaka i tiden. Att pröva mål i en militärdomstol innebär att det inte kan överklagas, och det finns inga garantier för en fri och rättvis rättegång över huvud taget, säger Robertson.

FN:s sändebud nekas tillträde i landet

FN:s särskilda sändebud, Christine Schraner Burgener, befinner sig i grannlandet Thailand i hopp om att komma in i Myanmar för att inleda förhandlingar med militären om en väg ut ur krisen. Men enligt henne har hon än så länge blivit avvisad.

”Jag beklagar att de inte är redo att ta emot mig”, skrev Schraner Burgener på Twitter och hänvisade till Myanmars militär. ”Jag är redo för dialog. Våld leder aldrig till fredliga hållbara lösningar”.

Över 600 personer har dödats av millitärjuntans våld i Myanmar sedan folkvalda Aung San Suu Kyi störtades den 1 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.