Kyaw Zwar Minn utanför ambassaden på onsdagskvällen. Militärjuntan har tagit över byggnaden och släpper inte in honom. Foto: Niklas Hallén/TT

Myanmars ambassadör utelåst: ”En kupp mitt i London”

Uppdaterad
Publicerad

Myanmars ambassadör i Storbritannien har stängts ute från ambassadbyggnaden i London. Ambassadören Kyaw Zwar Minn säger att han har blivit utelåst och att militärattachen tagit kontroll över byggnaden i militärjuntans namn.

– Det är som en slags kupp, mitt i London. Jag kan se att de har ockuperat byggnaden. Det är min byggnad, jag väntar här utanför och kräver att få komma tillbaka in, säger han på telefon till Reuters.

Planerar stå där hela natten

Till nyhetsbyrån AFP säger han att han kommer att stå utanför ambassaden hela natten. Han uppger att det är två anställda som är inblandade och att de tog kontrollen när han lämnade byggnaden.

– De säger att de följer instruktioner från huvudstaden, så de kommer inte att släppa in mig, säger Kyaw Zwar Minn till the Daily Telegraph och vädjar till den brittiska regeringen att ingripa.

Ambassadören har de senaste veckorna gjort sig ovän med militärregimen och krävt att landets folkvalda ledare Aung San Suu Kyi ska friges.

Hyllas av utrikesministern

Kyaw Zwar Minn uppger att han har kontaktat Storbritanniens utrikesdepartement, som säger att de följer händelseutvecklingen. Under tiden pågår protester utanför ambassaden mot militärjuntans behandling av civilbefolkningen.

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab har hyllat ambassadören Kyaw Zwar Minns agerande och Storbritannien har infört vissa sanktioner mot Myanmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.