Myanmarisk gränspolis visar journalister 2017 en by som gömmer muslimska terrorister enligt myndigheterna. Foto: TT/AP

Myanmars egna experter: Det var krigsbrott mot rohingyer

Uppdaterad
Publicerad

Myanmars säkerhetsstyrkor förefaller ha begått krigsbrott mot befolkningen i den egna delstaten Rakhine, enligt regeringens egen expertgrupp. Samtidigt säger den sig inte kunna slå fast att det rörde sig om etnisk rensning mot de muslimska rohingyerna.

När regeringsstyrkor från Myanmar, tidigare Burma, 2017 drev hundratusentals medlemmar av den muslimska minoritetsgruppen rohingyer på flykt väcktes också högljudda anklagelser om krigsbrott och om etnisk rensing. Med bara dagar kvar till att den internationella domstolen i Haag ska ge sin dom om saken, kommer Myanmar med en egen rapport från den egna expertgruppen.

Experterna säger att det finns ”rimliga skäl” att anta att säkerhetsstyrkor och andra aktörer begick möjliga krigsbrott och allvarliga brott mot mänskliga rättigheter under konflikten 2017, enligt nyhetsbyrån Reuters. Bland annat ska det handla om ”dödande av oskyldiga invånare och förstörelse av deras hem”.

Rapporten möter också kritik

Samtidigt framhåller expertgruppen att miltanta rohingyer provocerade fram säkerhetsstyrkornas insatser, och att det saknas bevis för att brotten ska ha begåtts ”med avsikt att förstöra, helt eller delvis, en nationell, etnisk, rasrelaterad eller religiös grupp”.

Men rapporten möter också kritik. Dess syfte är att förminska allvaret i det som skedde, enligt en rohingyaledare som flytt till Bangladesh.

– Vi har förföljts i decennier. Så många av de våra har dödats, våra kvinnor våldtogs, våra barn kastades i elden och våra hem brändes, säger han.

– Om det inte är folkmord, vad är det då?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.