Mycket omfattande testning bakom Islands låga smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

På Island har kampen mot coronaviruset varit framgångsrik. Sjukdomen har skördat få liv och enligt deras motsvarighet till Folkhälsomyndigheten är landet nu i princip fritt från viruset. En avgörande förklaring är den omfattande testningen man genomfört på befolkningen.

Smittade sattes i karantän och deras kontakter spårades. För att freda akutsjukvården skapades ett system där smittade dagligen ringdes upp av sjuksköterskor och läkare.

– Först och främst gav vi standardiserade råd om symptombehandling och sedan erbjöd vi att komma på besök i öppenvårdsklinik för bedömning, säger Ragnar Freyr Ingvarsson som är läkare på universitetssjukhuset i Reykjavik.

Coronapandemin

Han uppskattar att man med den här metoden förhindrat inläggningar med 70 procent.

Sammanlagt har drygt 1 800 personer konstaterats coronasmittade på Island och nästan samtliga har tillfrisknat. Endast 10 personer har avlidit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet