Denguespridande mygga. Foto: TT

Myggor ska bekämpa denguefeber

Uppdaterad
Publicerad

Forskare i Brasilien har släppt ut tusentals myggor infekterade med bakterien Wolbachia, som för myggorna fungerar som ett vaccin mot dengueviruset.

Bakterien hindrar också smittan från att föras vidare till framtida generationer av insekterna.

Forskarna hoppas därför att myggorna som bär på bakterien ska konkurrera ut de som sprider denguefeber, rapporterar BBC.

Metoden utvecklades i Australien 2008 och försöket är en del av ett större program som även involverar Vietnam och Indonesien.

Sjukdomen, som skördar drygt 20 000 människoliv varje år, ger akut feber med kärlsprängda ögon och smärtor i huvud, leder och muskler. Efter några dagar kommer mässlingsliknande utslag som kan utvecklas till blödningar på händer, fötter och i armhålorna.

Brasilien är det land i världen som är hårdast drabbat av denguefeber. Mellan 2009 och 2014 insjuknade över tre miljoner människor, varav 800 avled.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.