Uluru ligger i nationalparken Uluru-Kata Tjuta. Foto: TT

Myndigheterna förbjuder klättring på Uluru

Publicerad

Uluru är en helig plats för urinvånarna och ett av de mest populära turistmålen i Australien.
Nu förbjuder de lokala myndigheterna besökare från att klättra på den berömda röda monoliten.

Lokalinvånarna har länge bett besökare att inte klättra på klippan, även känd som Ayers Rock, av respekt för urinvånarna, skriver BBC.

– Det är en väldigt viktig plats, inte en lekplats eller temapark som Disneyland. Om jag reser till ett annat land och det är en helig plats, ett område med begränsat tillträde, går jag inte upp på den eller klättrar på den, jag respekterar det, säger Sammy Wilson, styrelseledamot i Uluru-Kata Tjuta nationalpark och medlem av urinvånarna Anangufolket till BBC.

Det finns redan skyltar som ber besökare att inte klättra på klippan, men nu planerar de lokala myndigheterna att sätta stopp för det en gång för alla. Från och med den 26 oktober 2019 förbjuds klättring helt.

Listat som världsarv

Uluru är listat som världsarv av FN-organet Unesco. Över 250.000 personer besöker platsen varje år, enligt nationalparkens hemsida.

Tourism Central Australia, som marknadsför turismen i regionen, stödjer beslutet och menar att allmänheten fortfarande har tillträde till stora delar av platsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer