Myndigheternas oro: Super Bowl kan bli en ”superspridarhändelse”

Uppdaterad
Publicerad

Mega-arrangemanget Super Bowl i Tampa, Florida samlar tiotusentals fans och matchen i amerikansk fotboll samlar också miljontals amerikaner framför tv-apparaterna i sina vardagsrum och på barer.

– Jag är ärligt talat orolig inför söndag. Folk samlas och ser matcher tillsammans, vi har redan sett utbrott som kopplas till fotbollsfester, säger Rochelle Walensky vid den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC.

I Tampa har tillfälliga hårda regler införts och på stora delar av staden råder konstant munskyddstvång. De fans som lyckats få tag på en av det eftertraktade biljetterna råder också munskyddstvång och minst ett säte mellan varje person. Men medicinska experter oroar sig att folk inte kommer lyda rekommendationerna under en av USA:s inofficiella storhelger.

Dr. Anthony Fauci, USA:s statsepidemiolog, pratade tidigare i veckan om Super Bowl och att man absolut inte borde träffas för att se matchen.

– Hur jobbigt det än kan kännas, så måste man i år försöka dra ner på det och försöka ta det lugnt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.