Katten Gustaf-formad telefon, här på stranden i Plouarzel i västra Frankrike. Foto: Fred Tanneau/AFP

Mysterium med katten Gustaf-telefoner löst

Uppdaterad
Publicerad

Ett mysterium som i mer än 30 år gäckat boende längs Frankrikes västkust ser ut att ha fått sin lösning. En lokal lantbrukare har avslöjat källan till de katten Gustaf-formade telefoner som i flera decennier flutit upp längs stränderna i Bretagne.

Sedan 1980-talet har telefoner i form av den late och lasagneälskande seriefiguren flutit i land på franska stränder, utan att någon med säkerhet vetat var de kommer i från.

– Vår grupp har funnits i 18 år och varje gång vi städat stranden har vi hittat bitar av katten Gustaf-telefoner, säger Claire Simonin, ordförande för en lokal städgrupp i Bretagne.

Ibland huvudet, andra gånger kroppen eller själva telefonluren – orangefärgade plastbitar i mer eller mindre gott skick

Claire Simonin samlar ihop orangefärgade telefonluar på stranden.

Förlist last

Städgruppen har länge misstänkt att de mystiska telefonerna kommer från en förlist last, dock utan att ha lyckats spåra källan.

När public service-kanalen Franceinfo tidigare i år uppmärksammade fenomenet hörde en lokal lantbrukare av sig. Han hade dragit sig till minnes när han själv, som liten pojke, hittade sin första katten Gustaf-telefon. Och än viktigare, han visste var de kom i från.

I en grotta i västra Bretagne, bara tillgänglig vid lågvatten, låg den fastkilade containern som bekräftade städgruppens teori. 

– Vi hittade en 30 meter djup spricka och längst ner på botten fanns resterna av en container. Under klippblocken vid mynningen hittade vi 23 kompletta telefoner. De var överallt, säger Claire Simonin.

Skatten funnen

TV-bilder visar telefonlurar som ligger dolda bakom stenar och krulliga orangefärgade sladdar som sticker upp ur marken.

– Precis som vid varje skattjakt infinner sig en tillfredsställelse när man hittar skatten, även om skatten består av skräp. Vi hoppas nu också kunna begränsa föroreningarna, säger Claire Simonin.

Foto: Fred Tanneau/AFP

Men helt löst är mysteriet inte ännu.

– Kartan över strömmar och placeringen av några av de stränder där vi hittat telefoner väcker frågan om det kan finnas fler containrar, säger Claire Simonin.

För medlemmarna i den lokala städgruppen är jakten på katten-Gustaf telefoner inte över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.