I en torr öken i USA ger sig stora stenar ut på oförklarliga promenader. Nu är mysteriet löst. Foto: TT

Mysteriet med vandrande stenar löst

Uppdaterad
Publicerad

Till synes helt utan förklaring har tunga stenar gett sig ut på flera hundra meter långa vandringar i en öken i USA. Nu, äntligen, är mysteriet löst.

Vandrande pinnar har man hört talas om, men vandrande stenar?

Ja, faktiskt. I Racetrack Playa, en uttorkad sjöbotten nära Death Valley i Kalifornien, USA, finns stora stenar som tycks göra just det. Röra på sig, alltså, något som har förvirrat vetenskapen i decennier.

Till saken hör att stenarna rör på sig extremt sällan. Så sällan att ingen någonsin har sett fenomenet. Att så verkligen är fallet syns dock tydligt tack vare de långa spår stenbumlingarna lämnar efter sig i det torra ökenlandskapet. På senare tid har rörelserna också bekräftas med hjälp av GPS-mätningar.

Forskare löste mysteriet

Nu har en grupp forskare, bland annat vid Scripps Institution i La Jolla, inte bara löst mysteriet – de har också fångat det på bild.

Det visar sig att stenarna ger sig ut på promenad när en liten damm ovanför den gamla sjöbottnen fryser till is. Av och till går isen sönder och bildar mycket tunna isflak som lossnar och blåser ner mot stenarna som skyfflas iväg över den gamla sjöbottnen, ibland flera hundra meter. Isen smälter sedan. Kvar blir endast spåren i sanden – och stenen, förstås.

Forskningen presenteras i tidskriften Plos One.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.