Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Mystiska ”nålstick” på nattklubbar sprider oro i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Det nya fenomenet ”needle spiking” sprider oro i Europa. Det senaste året har tusentals besökare på nattklubbar, barer och konserter anmält misstänkta nålstick – och i veckan avbröts en festival i Belgien efter larm från flera besökare. Men i de allra flesta fall finns inga belägg för att det verkligen hänt. Nu varnar experter för att sprida falsk information som riskerar leda till masshysteri.

I flera europeiska länder som Storbritannien, Frankrike och Tyskland har polisen fått in anmälningar om personer, framförallt kvinnor, som säger sig ha känt ett nålstick på en nattklubb eller konsert och kort därpå börjat må dåligt. Men i de flesta fallen har testerna inte visat tecken på varken droger eller medicin.

Festival avbröts i Belgien

I onsdags fick ungdomsfestivalen We R Young i Belgien avbrytas sedan 24 tjejer börjat må dåligt med symtom som illamående och hyperventilation. En del av dem ska ha känt ett nålstick. Några dagar tidigare fick polisen in liknande anmälningar från besökare på belgiska Pridefirandet i Bryssel och på en fotbollsmatch. Inte heller i de belgiska fallen har man hittat spår av att någon drog eller medicin.

Verklig fara eller masshysteri?

Tina van Havere är drogforskare på universitetet i Ghent, Belgien, och jobbar samverkande med experter i andra länder.

– Just nu hittar vi inga bevis för att ”needle spiking” ska ha hänt. Experterna tänker mer i termer av social panik, och inte av drogning. Vi försöker titta närmre på fenomenet utan att spä på rädslan, för konsekvenserna av att panik bryter ut på en festival är mycket värre än konsekvenserna av ”needle spiking” – för vi ser inga varaktiga effekter av det.

– På festivalen som fick avbrytas sa artisten på scen: var försiktiga – det går runt en ”needle spiker” på området. Efter det utbröt panik. Människor börjar hyperventilera, och de symtom de vittnar om är också symtom på rädsla och panik.

Sprids på sociala medier

På TikTok sprids klipp på tjejer som visar upp blåmärken efter påstådda nålstick, och klipp som tipsar om kläder att ha på sig på konserter för att bättre skydda sig mot nålstick. Tina van Havere avråder från att lägga upp videor som riskerar att skrämma andra.

– De senaste två åren har vi varit i en pandemi. Kanske är folk fortfarande ängsliga att vara runt många människor. Addera då ett rykte om att du kan bli ofrivilligt injicerad och du kan börja må dåligt av ryktet – av rädslan för det.

Nöjesbranschen reagerar

Flera belgiska festivalarrangörer diskuterar nu hur de ska agera om ”needle spiking” inträffar på deras festival.

– Mitt budskap är – ha kul tillsammans med dina vänner. Om du börjar må dåligt eller om du druckit för mycket, prata med dina vänner, håll ihop och gå till sjukvårdstältet för att få hjälp där, säger Tina van Havere.

SVT har sökt festivalen We R Young, men utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.