Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots en omfattande insats av polis och FBI står mordutredningen still. Nu ökar antalet spekulationer på sociala medier över vem som ligger bakom mordet på de fyra studenterna. Foto: AP/Instagram

Efter uppmärksammade studentmorden – polisen ryter ifrån mot virala rykten

Uppdaterad
Publicerad

Ett brutalt mord på fyra studenter och en polisutredning utan mordvapen, vittnen eller spår har fått sociala medier att koka. Men uppmärksamheten för fallet i den lilla staden Moscow i Idaho, USA, uppskattas inte av alla.

–  Allt som inte kommer från oss är rykten eller spekulation och det måste få ett slut, säger polischefen James Fry.

Den 13 november hittas fyra studenter i 20-års åldern brutalt knivhuggna i sina sängar. De två andra studenterna som sovit i källaren har inte märkt någonting. När polisen kommer till platsen hittar man inga spår av gärningspersonen och man hittar varken mordvapen eller ett enda vittne.

Nu har över sex veckor passerat och mördaren är fortfarande på fri fot och omständigheterna kring morden har fått intresset för fallet att explodera på internet.

Ryktesspridning på sociala medier

Videor på Tiktok under hashtaggen “Idaho Murder Mystery” har över hundra miljoner visningar och diskussionsgrupper på Reddit och Facebook samlar hundratusentals följare, där man försöker hitta nya ledtrådar och möjliga teorier.

Men med den enorma uppmärksamheten följer också stora mängder rykten och spridning av felaktig information.

Anhöriga till offren har nu bett allmänheten att tänka till innan man delar på sociala medier och stadens polis varnar för att man kan komma att åtalas om man medvetet sprider felaktig information eller sprider hat och hot mot utpekade.

Se mer från utredningen och hör polisens uppmaning i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.