Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Holmfield, där invånare plågas av ett mystiskt ljud. Foto: EBU/BBC

Mystiskt ljud plågar invånare i brittisk by

Uppdaterad
Publicerad

Flera invånare i den brittiska byn Holmfield beskriver hur ett okänt ljud, likt en avlägsen brummande tvättmaskin, plågar dem dygnet runt. Problemet är att långt ifrån alla kan höra ljudet och att myndigheterna inte lyckats hitta någon ursprungskälla trots flera försök.

– Det låter i alla rum, i hela huset, hela tiden, beskriver Yvonne Conner för brittiska BBC.

Men Yvonne Conner och resten av de plågade invånarna i Holmfield är inte ensamma. Långt ifrån. 

Vad som kallas the ”The Hum” är ett ljudfenomen med ett lågt brummande ljud som tusentals människor över hela världen anser sig höra. I olika forum diskuterar och kartlägger människor sina upplevelser av konstanta lågfrekventa ljud i sin omgivning.

Experten: ”Ljud är som tortyr”

Den brittiske akustikexperten Peter Rogers har länge arbetat med spårsökning av ljud och är medveten om att många lider av olika konstanta ljud.

– Det är vanligt att människor hanterar ljud på olika sätt, vissa är mer känsliga för vissa toner än andra. Ljud är något som kan användas som tortyr och när du inte kan få det att sluta tar det över hela dig.

Som exempel bestämde WHO för över 20 år sedan att lågfrekventa ljud i omgivningen är ett miljöhälsoproblem. Akustikexperten Peter Rogers understryker att de lågfrekventa ljuden blir allt vanligare i samhället, och allt svårare att spåra.

– Det är inte lätt för anställda på en lokal myndighet att hitta ljudet, men det betyder inte att det inte finns.

Följ med till Holmfield, där invånare plågas av ett mystiskt ljud, i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.