Mystiskt sjöodjur kan ha skådats

Publicerad

Många ser den som en myt och drar paralleller till Loch Ness-odjuret i Skottland. Men, om det inte är en kvist, ett fisknät eller vattenskum så kanske det är den mytomspunna Lagarfljót-masken.

Den legendariska Lagarfljót-masken, eller Lagarfljótsormurinn som den heter på isländska, nämns i de isländska sagorna för första gången på 1300-talet och ska, enligt myten, leva i floden Lagarfljót på östra Island.

Välkänd i de isländska sagorna
På bilderna, som är tagna av en isländsk bonde, ser det ut som att en varelse slingrar och vrider sig i flodströmmen.

Lagarfljótsormurinn är den mest välkända varelsen i den isländska folksagan.

Enligt myten ska sjöodjuret först ha varit en liten mask som en flicka trädde på en guldring i hopp om att ringen – i likhet med masken – skulle bli större.

Flickan kastade masken
När flickan kom tillbaka en tid senare såg hon till sin fasa att masken hade vuxit enormt, men inte ringen. Den besvikna flickan kastade då både ringen och masken i Lagarfljót-floden och där sägs masken ha vuxit enormt och blivit ett sjöodjur.

Är det då Lagarfljótsormurinn eller inte? Därom kan bara de lärde, eller möjligtvis de fantasirika, tvista. Oavsett vad så lär bilderna debatteras flitigt på Island.

Olle Gunn
olle.gunn@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer