Nackskott väntar för bomb i Minsk

Uppdaterad
Publicerad

Avrättning genom nackskott väntar de två 25-åringar som låg bakom tunnelbanebomben i Vitrysslands huvudstad i våras. Tänk över det igen, manar den enes mor i ett brev till presidenten.

Totalt 15 personer dödades och runt 200 skadades av bombdådet på en tunnelbanestation i Minsk den 11 april. Med hjälp av övervakningskameror leddes polisen redan efter en dag till två misstänkta vitryssar som efter nattliga förhör snabbt erkände allt.

-Skapa skräck och panik, förklarades motivet sedan kortfattat av den huvudanklagade, 25-årige Dmitrij Konovalov när rättegången inleddes i september.

Domen mot honom och kamraten Vladislav Kovaljov föll på onsdagen och blev som befarat den hårdast tänkbara: dödsstraff.

-Domstolen anser att de utgör en exceptionell fara för samhället, sade domaren Aleksandr Fjodortsov enligt nyhetsbyrån Interfax.

Domen kan inte överklagas. Däremot kan de dömda benådas av president Aleksandr Lukasjenko.

”Jag ber er att inte skynda er, tänk över det igen, överväg alla argument. Ett enkelt penndrag kan ta livet av två helt oskyldiga ungdomar”, bad Kovaljovs mor i ett öppet brev i tisdags, enligt AFP.

Lukasjenko har dock bara en gång tidigare godkänt en benådning.

Vitryssland är enda land i Europa som fortfarande verkställer sina avrättningar.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta: Bomben i Minsk

Bombdådet i Minsk inträffade på kvällen den 11 april 2011. Två misstänkta greps och erkände snabbt sig skyldiga till att även ha genomfört bombdåd i Vitebsk 2005 och Minsk 2008 som skadade totalt omkring 100 personer.

Att skrämma och skapa panik har angetts som enda motiv. Fallet har dock ifrågasatts, även om inga andra trovärdiga teorier har presenterats.

Gärningsmännen, uppvuxna under enkla förhållanden i staden Vitebsk, har exempelvis inte kopplats till oppositionella grupper eller andra politiska rörelser.

De två dömdes den 30 november till döden. Vitryssland avrättar vanligtvis genom nackskott – senast i juli då två män avrättades för ett trippelmord 2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.