Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den ryska oppositionspolitikern Boris Nadezjdin säger att han tänker överklaga valkommissionens beslut att neka honom att utmana Vladimir Putin i det ryska presidentvalet. Foto: NATALIA KOLESNIKOVA

Putinutmanaren Nadezjdin stoppas från det ryska valet

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska oppositionspolitikern Boris Nadezjdin stoppas från att kandidera mot Vladimir Putin, rapporterar AP.

Nadezjdin säger att han kommer överklaga beslutet till högsta domstolen.

Boris Nadezjdin är en rysk oppositionskritiker och är den enda presidentkandidaten som öppet kritiserar Putin och kriget i Ukraina.

Så sent som förra veckan uppgav han att han lämnat in 104 000 namnunderskrifter till den ryska valkommissionen, tillräckligt för att kunna bli registrerad som officiell presidentkandidat.

Av de underskrifterna har bland annat 11 avlidna personer upptäckts i namnlistorna som Nadezjdins stab lämnat in och 9147 underskrifter, det vill säga 8,7 procent, har underkänts, rapporterar oberoende ryska medier. Det får vara högst fem procent icke godkända underskrifter för att man ska tillåtas kandidera.

Nadezjdin har tillbakavisat anklagelsen. På sociala medier skriver han:

”Centrala valkommissionen har vägrat att registrera min kandidatur för posten som president i Ryska federationen”, skriver han

Nadezjdin uppger själv att han kommer att överklaga beslutet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur ryssar köade för att skriva under för Nadezjdin tidigare i februari. Foto: YURI KOCHETKOV

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.