Nära 30 miljoner i lockdown i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Coronasmittan stiger i Kina och nästan 30 miljoner invånare i olika delar av landet är nu i lockdown.

Spridningen av coronaviruset, som tagit fart med den smittsamma omikronvarianten, har ökat och i tisdags rapporterades 5 280 nya fall – mer än en fördubbling sedan i måndags.

Alla 24 miljoner invånare i den nordöstra provinsen Jilin sattes i karantän under måndagen. Det är första gången Kina har begränsat en hel provins sedan nedstängningarna i Wuhan och Hebei i början av pandemin.

Coronapandemin

Masstestning har återinförts och sjukvårdsarbetare i skyddskläder syns åter på gatorna. Bostadsområden har stängt, människor panikhandlar och polisavspärrningar väcker minnen av situationen under pandemins början.

Oron: Leveranskedjor kan störas

Även multinationella företag har stoppat viss verksamhet på grund att restriktionerna. Toyota, Volkswagen och Apple-leverantören Foxconn är bland de berörda företagen.

Nedstängningarna har väckt oro för att viktiga leveranskedjor kan störas, skriver BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet