Vid Brennerpasset mäts temperaturen på de som vill passera gränsen. Foto: EPA/TT

Nära dialog mellan de nordiska länderna om coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Utöver Kina, Iran, Sydkorea och norra Italien definieras nu också österrikiska delstaten Tyrolen som ett riskområde av Folkhälsomyndigheten.

– Både vi och våra nordiska grannländer har sett ganska många fall komma från det området, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Tyrolen i Österrike delar landsgräns med norra Italien. Och nu när delstaten anses vara ett riskområde gäller det att man är vaksam på symptom om man har varit där.

– Vi har en ständig dialog med våra nordiska grannländer. Eftersom det finns nära kopplingar till Italien och områden som drabbats av coronaviruset, gjorde vi som våra grannländer och klassade Tyrolen som riskområde, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

Coronapandemin

Tyskland riskområde i Finland

I Finland har också delar av Tyskland klassats som riskområde, skriver finländska Hufvudstadsbladet.

– I Sverige har vi inte sett många fall därifrån, men i Finland har de många resande dit. Bedömningarna har med reseströmmarna att göra, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Sedan har det att göra hur många fler områden vi klarar av så att inte sjukvården går under. Om man testar människor måste det också göras på ett bra sätt, man måste kunna testa och följa upp.

Österrike stoppar stora evenemang

Österrike har bekräftat över 130 smittade fall av coronaviruset, och i dagsläget finns inga uppgifter om döda.

Landet har vidtagit flera åtgärder. Tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare har stoppats tillsvidare, detsamma gäller utomhusevenemang med över 500 personer, skriver Reuters.

Utöver det har flygbolaget Austrian Air upphört med flyg till norra Italien fram till 28 mars. Dessutom har myndigheterna förbjudit italienska medborgare att resa in till Österrike, skriver BBC. Undantag görs i vissa fall, till exempel för de som erhållit läkarintyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet