Minihelikoptern Ingenuity, med Marsbilen Perseverance i bakgrunden, illustrerad av Nasa. Foto: Nasa via AP/TT

Nasa skjuter upp flygning på Mars

Publicerad

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa skjuter upp den första flygturen som minihelikoptern Ingenuity skulle ha gjort på planeten Mars under natten mot måndag. Anledningen är att ett eventuellt tekniskt problem uppdagats vid ett test av helikopterns rotor, meddelar Nasa.

Flygningen har nu skjutits upp till åtminstone onsdag, den 14 april, medan Nasa analyserar datan.

En av svårigheterna med att flyga på Mars är att lufttrycket vid markytan är mindre än en procent av jordens. Det gör att Ingenuitys rotorblad måste snurra mycket fortare för att helikoptern ska kunna lyfta och Nasa har därför genomfört höghastighetstester av rotorbladen.

Ingenuity väger 1,8 kilo och ser ut som en drönare. Den landade på Mars tillsammans med rovern Perserverance i februari och om dess planerade flygning över Mars yta kan genomföras blir det den första kontrollerade flygturen på en annan planet.

Planen är att helikoptern under sin första flygning ska lyfta tre meter rakt upp från Mars yta, sväva och rotera i 30 sekunder samt ta en bild på Perserverance.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.