Natascha Kampusch berättar i en intervju med Anja Kontor om de åtta år hon satt fången i en källare. Foto: SVT

20 år efter kidnappningen – Natascha Kampusch vill leva och hjälpa andra

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått tolv år sedan Natascha Kampusch grep tillfället att rymma i ett obevakat ögonblick. Efter åtta år i fångenskap i en fuktig källare lyckades hon fly. Där hade hon berövats sin barndom, sin tonårstid och sin kvinnlighet, instängd och övervakad, utsatt för sexuella övergrepp, misshandel och svält. I en ovanligt öppen intervju berättar hon om sina upplevelser för frilansjournalisten Anja Kontor.

Tv-producenten Anja Kontor vill i SVT:s samtalsserie När livet vänder skildra hur människor som varit med om ofattbart svåra händelser hittar ett sätt att leva vidare.

Efter lång tvekan, många samtal och ett personligt möte fick Natascha Kampusch förtroende för Anja och gick med på att berätta om sina fasor. Hennes erfarenheter av medier har varit som ett andra trauma för henne efter frigivningen.

– Medierna ville skildra mig som ett trasigt och drogberoende offer, men jag hade befriat mig själv och ville styra mitt liv, berättar hon i programmet.

Natascha Kampusch berättar i SVT:s samtalsserie När livet vänder om hur hon ser på sitt liv efter åtta års fångenskap. Foto: SVT

Natascha vara bara tio år när hon slängdes ner i en mörk och specialbyggd källare på fem kvadratmeter, långt ner i underjorden. Gärningsmannen kontrollerade henne dygnet runt, rakade av henne håret, filmade hennes förnedring, slog och våldtog henne. Under åtta års tid.

Ändå kunde hon förlåta honom.

– Ja, jag kände medlidande med honom. Vilken normal och frisk man kidnappar en 10-årig flicka? Jag försökte förlåta honom på ett kristligt sätt i mitt hjärta. Hade jag börjat hata honom hade jag blivit söndersliten av hat, berättar Natascha Kampusch i intervjun.

Slutade gråta

Hon beskriver hur hon i början ofta grät, också för sina föräldrars skull. Men det tog för mycket energi, så hon beslöt sig för att sluta att gråta.

Vid många tillfällen trodde Natascha att hon skulle dö. Särskilt när hon fått svälta och när ventilationen stängts av i den trånga källaren.

Filmade källaren

Anja Kontor och SVT har som tredje mediebolag någonsin fått filma i det obebodda och orörda huset där Natascha hållits fången.

– Källaren var som en gravplats, jag ville bara kräkas, säger Anja.

Natascha Kampusch visste att hennes fångvaktare skulle ta livet av sig om hon lyckades rymma. Hon vägde 39 kilo, var misshandlad och kuvad efter åtta år i fångenskap. Hon flydde med stor fara för sitt eget liv men ingen i grannskapet ville hjälpa henne. Till slut larmade någon polisen att det var en ”galning” i trädgården.

Kidnapparen slängde sig framför tåget.

Vill hjälpa andra

Trots de 3.096 dagarna i helvetet har Natascha funnit en sorts ro i vardagen. Hon vill hjälpa andra utsatta kvinnor och har nyligen bidragit till ett hem för utsatta barn på Sri Lanka.

– Hon är en person som försöker bli en hel människa, säger Anja Kontor. Med ångest, hjärntrötthet och behov av terapi vill hon gå vidare i livet:

 – Jag vet att det lönar sig att leva, det ska man ta till sig med förvåning och tacksamhet.

Hon har nyligen fyllt 30 år. Natascha Kampusch funderar på att skriva sin tredje bok. Hennes passion är att designa smycken.

Fjärilen är hennes favoritmotiv.

När livet vänder, onsdag klockan 20.00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.