Milorad Dodik utropade seger på en presskonferens i Banja Luka på söndagskvällen. Foto: Darko Vojinovic/TT

Nationalist utropar seger i Bosnien

Publicerad

Milorad Dodik, som sagt sig vilja splittra Bosnien-Hercegovina, ser ut att bli en av landets presidenter. När 45 procent av rösterna hade räknats kring midnatt låg Dodik på 55,1 procent och motkandidaten Mladen Ivanic, som ännu inte erkänt sig besegrad, på 43 procent.

Enligt nationalisten själv har han vunnit den serbiska platsen i det tredelade presidentskapet. Den pro-ryske Dodik vill folkomrösta om huruvida Republika Srpska ska bryta sig ur Bosnien, som han inte anser vara en legitim stat.

Bosniens komplexa politiska system är en produkt av det krig som plågade Balkan i början av 1990-talet. Efter kriget delades Bosnien upp i två halvor, där den ena sidan domineras av serber och den andra av kroater och muslimer. Båda sidor har en hög grad av självständighet som hålls ihop av en svag, central administration där de tre valda presidenterna roterar och turas om att styra åtta månader åt gången.

Den bosniakiska platsen går enligt partiet SDA till dess kandidat Safik Dzaferovic. Och kroaternas representant ser efter söndagens val ut att bli socialdemokraten Zeljko Komsic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer