President Xi Jinping talar. Foto: TT

Nationalistisk Xi inledde partikongress

Uppdaterad
Publicerad
– För att uppnå stora drömmar måste vi utkämpa en stor kamp.
Det sade president Xi Jinping i ett nationalistiskt tal för att inviga Kinas 19:e partikongress.

Mötet avgör inte bara landets framtida styre. Det har även en mer omedelbar inverkan på vardagen.

– Det är väldigt hårda säkerhetskontroller, säger en Pekingbo till TT.

Xi inledde kongressen med att säga att den kinesiska socialismen har gått in i en ny era.

– Vi kommer att förena det kinesiska folkets alla etniska grupper och leda dem till en avgörande seger, för att bygga ett välmående samhälle i alla avseenden, och i arbetet för att säkra framgång för den kinesiska socialismen, sade presidenten enligt nyhetsbyrån Nya Kinas referat.

Presidenten lyfte i sitt tal fram partiets framtidstro. Han talade om en ljus framtid, samtidigt som han sade att landet har svåra utmaningar framför sig.

Nationalistiskt tal

Under Xis tid har många makthavare fällts i utredningar av mygel, och han betonar att det inte finns någon tolerans för korruption inom partiet.

Nyhetsbyrån AP betecknar talet som nationalistiskt.

– Det stora återupplivandet av det kinesiska riket är ingen enkel promenad, eller trumvirvlar och fanfarer, citeras han.

– För att uppnå stora drömmar måste vi utkämpa en stor kamp, sade han i talet i Folkets stora sal.

Restriktioner i Peking

Den som har tänkt turista i Kinas huvudstad i dagarna får en något begränsad upplevelse. Allting kretsar kring partikongressen, det politiska toppmöte som hålls vart femte år. För att minimera eventuella risker medan Kommunistpartiets ledamöter samlas har myndigheterna infört ett antal restriktioner.

Förra veckan rapporterade Reuters att ett flertal sajter för bostadsuthyrning, bland annat Airbnb och de lokala företagen Xiaozhu och Tujia, ställt in bokningar fram till slutet av månaden, något som Airbnb bekräftar i ett mejl till nyhetsbyrån:

”På grund av utomstående omständigheter kommer det inte vara möjligt att hyra bostäder i vissa områden i Peking fram till den 31 oktober.”

Även andra verksamheter i staden stängs tillfälligt medan partikongressen pågår, samtidigt som polisbemanningen stärks.

– Klubbar och karaokebarer håller stängt på grund av partikongressen, säger en anställd på karaokebaren Mr 13 till nyhetsbyrån AFP.

Långsamt internet

The Straits Times rapporterar att ett flertal återförsäljare av köksvaror blivit informerade om att leveranser av knivar och saxar till Peking stoppas under kongressen, och en fotbollsmatch i den kinesiska högstaligan mellan Beijing Guoan och Chongqing Lifan som skulle äga rum i veckan har flyttats.

– När det är partikongresser eller större militärparader är det alltid extra säkerhetskontroller i tunnelbanan, mer poliser på gatorna, restriktioner i trafiken och avstängda stadsdelar, säger en Pekingbo, som vill förbli anonym av säkerhetsskäl, till TT.

– Men här är det vanligtvis ganska hård säkerhet överlag. Det är någonting man har blivit van vid.

Trafiken in i staden saktar ned till stillastående då köerna på motorvägarna ringlar sig kilometerlånga på grund av extrainsatta identitetskontroller. En annan sorts trafik, den på nätet, blir också sirapsseg.

– Vid sådana här händelser blir internetuppkopplingar överlag alltid långsammare. Det märks även på Wechat och andra sociala medier, och det blir svårare att komma åt utländska sajter via VPN som vanligtvis fungerar, säger TT:s källa, som också uppger att ett antal barer och restauranger har tvingats slå igen under partikongressen.

Fakta: Kinas 19:e partikongress

Visa

Kinas 19:e partikongress samlar 2 300 ledamöter. De företräder Kommunistpartiets drygt 89 miljoner partimedlemmar.

På kongressen, som hålls var femte år, väljs de 200 medlemmarna i partiets centralkommitté, som i sin tur utser 25 ledamöter till politbyrån, det verkställande organet. I denna grupp utses i sin tur en handfull medlemmar — för närvarande sju — till det mäktiga ständiga utskottet där bland andra presidenten ingår.

Presidentposten är egentligen mest ceremoniell, men i kombination med titlar som partiordförande och överbefälhavare ger den i praktiken diktatoriska befogenheter.

Reformer och långsiktiga politiska och ekonomiska mål för Kina, antagna i fjolårets femårsplan, tas upp för debatt och prioritering på partikongressen.

Allmänna val hålls inte i Kina. De 2 924 medlemmarna i nationella folkkongressen, Kinas lagstiftande församling, utses i indirekta val i ett komplicerat system byggt på delegater som utser lokala församlingar som i sin tur utser regionala och till slut provinsiella församlingar.

Kina, med cirka 1,4 miljarder invånare världens största nation, har styrts av Kommunistpartiet sedan 1949. Det förekommer både tortyr och dödsstraff i landets rättsapparat och landet anklagas ofta för förtryck av minoritetsgrupper. Medier och konst censureras hårt.

Källa: BBC, Reuters, SEB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer