Hör skotska röster och Boris Johnsons tankar om valet i klippet ovan. Foto: Jeff J Mitchell, AFP

Nationalistpartiet går mot seger i Skottland

Uppdaterad
Publicerad

Det råder inga tvivel om att styrande nationalistpartiet SNP blir största parti i Skottlands parlamentval. Men den viktiga frågan om partiet får egen majoritet är fortfarande för tidig att sia om.

I dag gick skottarna till parlamentsval. Vallokalerna öppnade vid 07 på morgonen och stängdes vid 22 på kvällen lokal tid. Kraftiga snöfall föll under torsdagsnatten i de norra delarna, och vissa väljare fick ge sig ut i riktigt vinterväder för att gå och rösta.

På grund av coronapandemin valde rekordmånga att förtidsrösta. Enligt BBC hade över en miljon skottar registrerat sig för poströstning.

Pandemin gör också att valresultaten kommer att bli klara senare än vanligt. Alla lokaler måste coronasäkras, och i med att rösterna räknas i allt från gym till stadshus kommer räkningstakten att variera.

I stället för att räkna röster under natten kommer räkningen att påbörjas på fredagsmorgonen. Först på lördag förväntas valresultaten vara klara.

Även vallokalsundersökningarna, som brukar ge en första hint om resultatet, uteblev i år på grund av smittrisken, rapporterar flera skotska medier.

Ny folkomröstning står på spel

Valet har beskrivits som ett av viktigaste någonsin för Skottlands framtid. Om det styrande nationalistpartiet SNP får egen majoritet kommer partiledaren Nicola Sturgeon att kräva en ny folkomröstning om självständighet senast i slutet av 2023.

Men valet kommer också att avgöra vilka som formar Skottlands nästa regering, som har betydande inflytande över sådant som sjukvård, utbildning och inkomstskatt.

Slår man samman de tio senaste opinionsmätningarna kommer SNP att vinna 64 av 129 platser i parlamentet – en plats från egen majoritet, rapporterar Reuters.

En möjlig koalitionspartner är De gröna, som stöder ett självständigt Skottland. Enligt Reuters förväntas de få 10 platser i parlamentet, vilket skulle innebära att en majoritet är för en ny självständighetsomröstning. Utan egen majoritet för SNP kommer det dock vara lättare för premiärminister Boris Johnson att säga nej till en ny folkomröstning.

Val i Skottland

Torsdagen den 6 maj hålls val till det skotska parlamentet Holyrood.

Parlamentet ligger i Edinburgh och har 129 ledamöter. Största parti är nationalistpartiet SNP, som idag har 61 platser och regerar i minoritetsställning. Sedan 2014 leds det av Nicola Sturgeon. Partiet har arbetat för ett självständigt Skottland sedan 1934. Politiskt står det något tiill vänster om Labour.

SNP:s förre ledare Alex Salmond billdade Albapartiet i mars 2021. Partiet vill se en hårdare linje för att få den brittiska regeringen att gå med på ny folkomröstning om självständighet.

Viktiga oppositionspartier är skotska konservativa Tories, Labour och Liberaldemokraterna.

Samma dag hålls flera val i andra delar av Storbritannien. I England röstar befolkningen om kommunfullmäktige och borgmästare. I Wales ska invånarna välja ett nytt regionparlament.

Källa: Utrikespolitiska institutet, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.