Palmoljan används flitigt som ingrediens i många av våra produkter, men det kommer på bekostnad av regnskogen, djurlivet och människorna som bor där. Foto: Tom Svensson/TT

Nationalparker skövlas och utrotningshotade djur dör – för palmoljan i våra livsmedel

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår en miljökatastrof i det tysta, på andra sidan jorden. Borneos regnskogar brinner, och konsekvenserna för natur och miljö är katastrofala. Allt detta sker för palmoljan, som används i en lång rad produkter, från smink – till svenska folkets älskade lördagsgodis.

Under bara några korta månader har bränderna i Indonesien resulterat i att landet släppt ut ​35 gånger mer koldioxid än vad Sverige ​gör på ett helt år. Anledningen stavas palmolja.

Den vegetabiliska oljan finns i mat och produkter som vi använder varje dag. Förutom i margarin, kakor, friterade produkter och choklad kan palmolja också finnas i smink, tvål, tvättmedel, ljus och mycket annat.

#vårtklimat

Plantageytorna behöver expanderas

För att tillgodose västvärldens stora behov måste palmoljeföretagen expandera sina plantage på Borneo, en jätteö i Sydostasien som delas mellan Indonesien, Malaysia och Brunei.

Regnskogen och nationalparkerna på ön vid ekvatorn är skyddade av indonesisk lag, men när regnskogen börjar brinna ser de internationella företagen en möjlighet att plantera palmer i de svedda områdena. 

”Systemet är för svagt”

Roundtable on sustainable palm oil (RSPO) är en i sammanhanget viktig aktör och en – menar många – del av problemet. Medlemmarna jobbar för att öka och utveckla produktionen av hållbart producerad palmolja. Organisationens ambitioner må vara lovvärda, men Greenpeace anser att deras kontroller inte är tillräckliga.

– RSPO-systemet är för svagt. Även om man kan spåra palmoljan i någon utsträckning går det inte att garantera att regnskogsskövling inte ägt rum, säger Erika Bjureby vid Greenpeace till SVT Nyheter.

Företagen som levererar certifierad palmolja till Sverige sätter eld på regnskogarna för att på ett billigt och effektivt sätt kunna expandera sin produktion, menar Greenpeace.

– Vi var chockade över att många palmolje-företag, som dessutom är RSPO-medlemmar, var bovarna i dramat vid de här bränderna. Vi kan inte säga att det enbart var dem. Men de är en stor del av problemet, förklarar hon.

På Världsnaturfonden (WWF) som också varit med och startat RSPO tror man inte på bojkott av palmolja, snarare tvärt om, en bojkott skulle innebära att möjligheten att påverka kan gå förlorad. I länder som Kina, Indien och Indonesien som är världens största konsumenter av palmolja, är medvetenheten låg och att förvänta sig att människor i dessa länder ska driva krav på en mer hållbar produktion är orimligt, menar WWF.

– WWF anser inte att RSPO är perfekt men det är ett bra steg i rätt riktning. Vi har bland annat bidragit till att driva på utvecklingen av nästa steg, RSPO Next där ytterligare krav ställs, säger Lena Tham, palmolje-expert på WWF.

”Jag var inte beredd på hur illa det var...”

Bevarandefotografen Tom Svensson reser världen runt i sitt yrke, och har vid ett flertal tillfällen varit på Borneo. När han landade på ön i juli möttes han på landningsbanan av en tjock vägg av rök.

– Det började när jag reste till Borneo för att fota orangutanger. Jag hade hört om att det brinner och hela den problematiken. Men jag var inte beredd på hur illa det var, säger han.

Tom fortsätter:

– Du vet när planet går ner och hur man igenom molnen brukar få syn på marken. Den här gången så sjönk bara planet till vi slog i marken. Då var man fortfarande kvar i det där vita. Och när man kom ut kände man den här stickande lukten utav brand, berättar han.

”Branden kan slå ut ett helt ekosystem”

Och att det osade var kanske inte så konstigt. Under månaderna som Borneo stod i lågor har två miljoner hektar skogsmark brunnit. När Västmanland under 2014 drabbades av en av de värsta bränderna i modern tid i Sverige rörde det sig om i sammanhanget blygsamma 13.800 hektar.

Konsekvenserna för miljö och naturen är närmast oöverskådliga.

– Vad folk kanske inte tänker på är dominoeffekten. Jag upptäckte att regnskogen var tyst. En regnskog ska inte vara tyst, den ska vara ljudlig, men det var knäpptyst och jag såg inga fåglar överhuvudtaget. När det var helt tyst slog det mig. Fåglarna är ju inte ute och flyger, för det finns ju inga insekter. Branden kan slå ut ett helt ekosystem. Detta är oerhört skrämmande, säger han.

Konsumenterna sitter på mycket makt

Situationen är minst sagt komplicerad. Palmoljan används flitigt som ingrediens i många av våra produkter, men det kommer på bekostnad av regnskogen, djurlivet och människorna som bor där. Massiva regnskogsområden och skyddade nationalparker skövlas utan påföljder för att göra plats för prydliga rader med nya plantage som sträcker sig så långt ögat kan nå.

– Större företag har möjlighet att påverka sina leverantörer och göra ordentliga kontroller, då tror jag att det är bra om de tar sin möjlighet och sätter press på sina leverantörer att de måste skärpa till sig. Men för mindre företag, som kanske inte har resurser att gå igenom hela leverantörskedjan, kan det vara en bra lösning att sluta köpa palmoljan, tills situationen har förändrats, säger Erika Bjureby på Greenpeace.

Har konsumenterna någon möjlighet att själv påverka situationen? 

– Konsumenterna sitter absolut på mycket makt. Jag tycker man kan kontakta företagen och ställa frågor. De tar det på stort allvar. ​Många företag börjar ändra sina inköp av palmolja tack vare tryck från allmänheten. ​Och om det känns väldigt svårt kan man välja att köpa produkter utan palmolja eller bara från företag som sköter sig.

”Djur förlorar sina barn”

Vid sidan av miljön tar också Borneos rika djurliv ordentligt med stryk. Utrotningshotade arter tvingas på flykt undan bränderna och röken. Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt förklarar:

– Det som händer för djuren är att deras naturliga miljö tas ifrån dem. Bränderna separerar familjer och djur förlorar sina barn. Jag tänker att artperspektivet är jätteviktigt, men det är viktigt att också lyfta fram de individuella djuren och hur de utsätts av den här katastrofen. Det är skrämmande att se hur låg status djuren har, hur lite deras liv betyder i den här industrin, säger hon.

Är det viktigt att folk i Sverige känner till problematiken?

–Det tycker jag absolut. Palmolja är en svår produkt. Palmoljan i sig behöver inte vara dåligt, men det sättet som den största delen av palmoljan producceras på i dag är väldigt dålig för djur och natur. Där tycker jag att press ska sättas framförallt på företagen, men det är också viktigt att man som konsument vet vad man väljer för något.

Varför är det viktigt?

– För att det påverkar andra levande varelser. Jag tror att de flesta i dag vill vara medvetna konsumenter.

Tror du folk förstår problematiken på Borneo?

– Jag tror att folk vet att palmolja är komplext, men kanske inte hur stor påverkan det här faktiskt har på djur och natur.

Hon fortsätter:

– Ett stort problem är att det läggs för mycket ansvar på konsumenterna att de får skaffa sig information, när det vore bättre om det styrdes med lagar och regler så att en riktigt oetiskt produktion inte skulle finnas på marknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet