Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya coronarestriktioner i Spanien och Italien Foto: Oscar del Pozo/AFP/TT, Borja Puig de la Bellacasa/AFP/TT

Nationellt nödläge utlyst i Spanien efter virusspridning

Uppdaterad
Publicerad

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez utlyser nödläge i hela landet på grund av den ökade spridningen av coronaviruset, rapporterar El País. Det innebär bland annat nattligt utegångförbud, något som både Italien och Frankrike infört i vissa regioner.

Det nattliga utegångsförbudet i Spanien gäller mellan klockan 23 och 06. Regionerna ges befogenhet att skjuta fram eller tillbaka utegångsförbudet en timme, men de kan inte förkasta det helt. Nödläget gäller i 15 dagar, men om regeringens beslut får stöd av parlamentet kan det komma att förlängas i upp till sex månader.

Utöver utegångsförbudet gäller en gräns för sociala möten och sammankomster på max sex personer. Regionstyrena kan även besluta om att införa begränsningar för in- och utresor från regionerna, men den nationella gränsen hålls öppen tills vidare.

– Hela Europa vidtar redan åtgärder för att begränsa rörligheten. Den situation vi lever i är extrem, säger Pedro Sanchez.

Undantag görs i vissa områden som inte är lika drabbade av viruset och i stort behov av turismen, så som Kanarieöarna.

Fler nattliga utegångsförbud

I Italien skärps restriktionerna efter att smittan fortsätter att öka, meddelade landets premiärminister Giuseppe Conte på söndagen. Barer och restauranger ska stänga så tidigt som klockan 18. Även biografer, teatrar, gym och pooler måste stänga. Flera regioner har nattliga utegångsförbud.

– Vi tror att vi kommer lida en del den här månaden, men genom de här restriktionerna kommer vi kunna andas igen i december, säger Giuseppe Conte.

Landet har bekräftat över 500 000 fall och 37 210 personer med viruset har avlidit.

Även Frankrike har nu nattligt utegångsförbud i flera delar av landet. Beslutet är kontroversiellt och har mött kritik. Många näringsidkare är emot förbudet som drabbar ungefär 20 miljoner människor, bland annat i städerna Marseille, Lyon, Lille och Toulouse samt Paris.

Liksom i Spanien har över en miljon fall bekräftats i Frankrike och 34 500 personer har avlidit med covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet