Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Generalsekreterare Jens Stoltenberg under Nato-toppmötet i London i december. Foto: Will Oliver/EPA/TT

Natochefen: ”Iran måste undvika ytterligare våld”

Uppdaterad
Publicerad

En ny konflikt vore inte i någons intresse – det säger generalsekreterare Jens Stoltenberg efter dagens Natomöte om Mellanöstern. Natochefen lägger samtidigt ansvaret på Iran både för det spända läget och för att nu skruva ned det.
– Iran måste undvika ytterligare våld och eskalering, säger han.

USA:s dödliga bombattack i Irak mot bland annat iranske generalmajoren Qassem Suleimani har utlöst kraftiga reaktioner i Iran och hot om vedergällning från den iranska ledningen.

Försvarsalliansen Nato, där USA är den mäktigaste medlemmen, har på måndagen träffats för att diskutera läget. Vid mötet ska medlemsländer ha efterlyst en nedskruvning av läget, enligt generalsekreterare Stoltenberg.

– Vid vårt möte i dag efterlyste våra medlemmar återhållsamhet och nedtrappning, säger han vid en presskonferens efteråt.

– En ny konflikt vore inte i någons intresse. Så Iran måste undvika ytterligare våld och eskalering.

Fördömer Irans roll

Stoltenberg säger också att Natoländerna i flera år har uttryckt oro för Irans roll i Mellanöstern, som enligt medlemmarna har varit destabiliserande. Det bland annat genom stöd till väpnade grupper i regionen.

– Vi är enade i att fördöma Irans stöd till en rad olika terrorgrupper, säger Stoltenberg.

På en fråga från en journalist om huruvida någon vid mötet efterfrågade återhållsamhet från den amerikanska sidan så upprepade Stoltenberg sitt tidigare besked. Han gav heller inte svar på frågan om det vid mötet förekommit någon kritik mot USA:s dödande av Qassem Suleimani, men upprepade att alliansen står enad mot terrorism och delar oron om Irans roll i Mellanöstern.

Däremot så ska amerikanska representanter ha redogjort för varför man agerat som man gjort, säger han utan att gå in på detaljer.

– Det här är ett amerikanskt beslut.

I kontakt med Irak

Nato och dess medlemsländer spelar också en viktig roll i den internationella alliansen som bekämpar terrorgruppen IS. I Irak innebär det bland annat träning av irakiska styrkor, något som tillfälligt stoppats på grund av säkerhetsläget.

Enligt Stoltenberg står Nato redo att återuppta träningen, om säkerhetsläget tillåter och irakiska myndigheter så önskar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer