Det ryska attackflygplanet SU-24. Foto: TT

Nato och Ryssland i möte – efter incidenterna i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Nato och Ryssland träffades i dag i Bryssel bland annat för att diskutera förra veckans militära incidenter i Östersjön då ryskt attackflyg flög extremt nära en amerikansk jagare. Det var det första mötet mellan Nato och Ryssland på två år.

Mötet blev två timmar längre än planerat. Det som diskuterades var bland annat öppenhet, förutsägbarhet och vikten av att hålla öppna militära förbindelser mellan Nato och Ryssland efter den senaste tidens incidenter i Östersjön.

– Jag tycker vi hade ett väldigt uppriktigt, seriöst och bra möte. Inte för att vi kom överens, utan för att vi fick byta åsikter, lyssna på varandra och på så sätt bidra till ett bättre sätt att prata med varandra. Det är särskilt viktigt nu när tiderna är så svåra som idag, sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg efter mötet

Mindre än tio meter

Det var i måndags och tisdags förra veckan som ryska attackflygplan av modellen SU-24 vid flera tillfällen flög mycket när den amerikanska jagaren USS Donald Cook som sedan en tid är i Östersjön för att markera närvaro.

Enligt tidigare uppgifter i media var det ryska attackflyget mindre än tio meter från den amerikanska jagaren.

På tisdagen ska de två ryska attackflygplan ha gjort sammanlagt elva passager på låg höjd nära den amerikanska jagaren.

Det ryska stridsflyget ska ha simulerat attack och inte svarat på upprepade säkerhetsuppmaningar på både engelska och ryska. Fartyget var på internationellt vatten, enligt USA.

Ryskt jaktflyg nära amerikanskt spaningsplan

Bara några dagar efter att incidenten blev offentlig sa amerikanska myndigheter att ett ryskt jaktflygplan under samma vecka gjorde en farlig och oprofessionell manöver, nära ett amerikanskt spaningsplan av modellen RC-135.

Spaningsplanet ska ha flugit i internationellt luftrum över Östersjön.

Ryssland förnekar incident

Rysslands försvarsdepartement har tidigare förnekat USA:s uppgifter om att ryskt jaktflyg ska ha gjort farlig manöver nära ett amerikanskt spaningsplan i torsdags förra veckan. Det ryska jaktflyget ska ha uppträtt enligt internationella regler.

Försvarsdepartementets talesperson Igor Konashenkov har sagt att den ryska SU-27 blev utskickat efter att deras luftförsvar upptäckt ett okänt mål över Östersjön som närmade sig ryska gränsen i hög fart.

Ryssland ser inga förbättringar i relationen

Jens Stoltenberg betonar att Natos insatser i Östersjöregionen handlar om avskräckning.

– Jag vill understryka att avskräckning inte handlar om att utkämpa ett krig. Det handlar om att förhindra en konflikt. Vi måste komma ihåg att det Nato gjort i Östersjöregionen, med viss ökat militär närvaro är ett svar på den olagliga annekteringen av Krim.

Rysslands Nato-ambassadör Alexander Grushko sa efter mötet att han ser inga förbättringar i relationen utan att Nato drar ner på sina styrkor i närheten av Ryssland gränser.

– Vi kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att kompensera de här försöken att använda militär makt, sa han till nyhetsbyrån AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer