Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över hälften av Finlands riksdagsledamöter stöder nu ett Natomedlemskap – frågan ska diskuteras i kammaren i dag: ”Det är en historisk debatt, det sätter igång processen” Foto: SVT/TT

Natobesked rycker närmare i Finland: ”Historisk debatt i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Natomedlemskap ska diskuteras i den finska riksdagen i dag. Kammaren har avsatt fem timmar för debatten som kommer ge en fingervisning om vilket beslut Finland landar i.

– Mycket talar för ett besked inom några veckor, troligen de första två veckorna av maj, säger Liselott Lindström, SVT:s utrikesreporter i Finland.

Den socialdemokratiska statsministern Sanna Marin har lovat ett finskt besked om Nato inom några veckor, innan ett viktigt partimöte med Socialdemokraterna i Finland.

– Alla väntar nu med spänning på Socialdemokraternas besked, säger Liselott Lindström.

De borgerliga partierna är för, och Sannfinländarna stöttar nu ett medlenskap. Centerpartiet säger att de är med på tåget om regeringen är det. Över hälften av Finlands riksdagsledamöter stöder nu ett Natomedlemskap.

Formerna för att förbereda en ansökan börjar dessutom klarna. Finland har tillsatt en kommitté där alla partiordförande sitter med och diskuterar frågan. Poängen med det är att underlätta diskussionerna när regeringen väl fattat sitt beslut och riksdagen ska rösta om frågan.

”Sätter igång processen”

Onsdagens debatt i riksdagen i Finland kan ses som ett startskott för slutsträckan för den finländska Natodiskussionen. Sedan går frågan vidare till utskotten, det utrikespolitiska utskottet ska lämna ett betänkande till regeringen.

– Det här är en historisk debatt som sätter i gång processen. Efter utrikesutskottets betänkande kan statsledningen göra en förändring i den säkerhetspolitiska doktrinen. Mycket talar för att det här händer inom några veckor, säger Lindström.

Magnus Christiansson, universitetslektor i militärstrategi säger i SVT:s Morgonstudion att det skulle kunna skapa bekymmer för Sverige om Finland går med och Sverige inte gör det.

 – En stor del av den svenska säkerhetspolitiken har handlat om att fördjupa samarbetet med Finland, går de med så har de sin främsta lojalitet med Nato.

Debatten i riksdagen i Finland inleds klockan 13.15 svensk tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer