Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här reder SVT:s reporter Natomötets fyra hetaste frågor som kvarstår. Foto: SVT/Försvaret

Natoförhandlingarnas hetaste punkter

Uppdaterad
Publicerad

Pengarna, politiken och försvaret. Under Natos toppmöte i Vilnius avhandlas några av alliansens hetaste frågor. SVT:s politikreporter Andreas Öbrink befinner sig på plats för att reda ut vad världens topparlamentariker egentligen ska prata om.

Efter många turbulenta månader i de svenska Natoförhandlingarna lät turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddela att man kommer ge Sverige ett Nato-ja. Beslutet innebär ett slut på Sveriges 200 år av alliansfrihet, och en lättnadens suck för Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) som säger sig arbetat ”mycket hårt och länge för detta”.

– Min känsla är ändå att ytterst ser också Turkiet att hela Nato blir starkare med Sverige som medlem, säger han till SVT.

Sverige och Nato

Vem ska efterträda Stoltenberg?

Men än är Natomötet inte över. Utöver frågan om Sveriges medlemskap ligger fler tunga puckar kvar. Hur alliansen ska finansieras och vem som ska efterträda Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är bara några av frågorna som står på agendan.

Här reder SVT:s reporter Andreas Öbrink ut Natomötets fyra hetaste frågor som kvarstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet