Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Snackisarna handlar inte om Nato” – Hör SVT:s Sofia Yohannes rapport inför Natodagarna i Washington D.C. Foto: Ronald Verhoeven/SVT

Natomötet i Washington: ”I USA är blicken fäst vid Biden”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Under tisdagen inleds det tredagarslånga Nato Summit i Washington D.C där Joe Biden står som värd. Nyheter om stödpaket till Ukraina och nya försvarssamarbeten mellan länder väntas. Men i USA är blicken fäst vid Biden – eller rättare sagt hans hälsotillstånd. Hur länge ska han orka?

Sofia Yohannes

Reporter

Ett 75-årsjubileum som ska firas med middagar på Vita Huset och toppmöten där nyheter om omfattande stödpaket till Ukraina ska presenteras.

De nyaste medlemmarna, och Bidens skryt-bedrift (att ha expanderat alliansen), Sverige och Finland deltar för första gången i ett sådant sammanhang som officiella Natomedlemmar.

USA-val 2024

Statsminister Ulf Kristersson, utrikesminister Tobias Billström och försvarsminister Pål Jonson ska alla delta. Sverige har dessutom bjudits in, av Biden, till ett mindre möte med toppskiktet av Nato-nationerna.

President Volodymyr Zelenskyj kommer också finnas på plats och ytterligare närmanden mot Nato väntas tas.

Bidens hälsotillstånd

Samtidigt är det rekordmånga europeiska länder som nu betalar minst 2 procent av BNP till alliansen.

Detta är några av punkterna Biden gärna pratar om de kommande dagarna. Men i USA fortsätter blickarna genomborra Biden-kampanjen och hans hälsotillstånd. Det många nu vill se är hur väl han kommer prestera i detta Nato-sammanhang – på hemmaplan. Kan han leva upp till folkets förväntningar på sin president?

Den uppmärksammade tv-intervjun som sändes natten mot lördag var tänkt att dämpa kritikerna och förstärka bilden av hans ledaregenskaper. Det verkar ha fungerat för vissa, men långt ifrån alla.

Pressträff på torsdag

Redan i söndags hölls en telefonkonferens mellan demokratiska kongressledamöter. Det dröjde inte länge innan det läcktes till media att fler än de som redan trätt fram offentligt vill se Biden hoppa av kampanjen.

I skrivande stund har sex demokratiska representanter gått ut offentligt –och fler lär det bli.

Det är sammanfattningsvis mycket för Biden nu. Hans prestation under dessa dagar kommer detaljgranskas och slutprodukterna kan bli allt annat än smickrande för honom.

På torsdag väntas Biden dessutom hålla sin första pressträff på väldigt länge. Hur väl han står emot trycket där kan bli avgörande för stödet han i nuläget har. För precis allt han gör denna vecka, liksom förra, och även kommande, kan kraftigt påverka hans presidentkampanj. På gott och ont.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2024

Mer i ämnet