Navalnyjs team har lagt upp en video på hans Instagram där de samlar föremål på hotellrummet. Foto: Navalny@Instagram

Navalnyjs team: Han förgiftades på hotellrummet

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske oppositionspolitikern som förgiftades med nervgiftet novitjok förgiftades på hotellrummet och inte på flygplatsen, som man tidigare trott, uppger hans medarbetare i ett inlägg på Instagram.

Enligt dem ska han ha fått i sig giftet genom en flaska vatten på hotellrummet i staden Tomsk i Sibirien.

Laboratorier i både Sverige och Tyskland har bekräftat att Aleksej Navalnyj förgiftades av novitjok. Nu säger hans team att det tyska laboratoriet bekräftat att de har hittat spår av novitjok i en av flaskorna från hotellrummet.

Säkrade eventuella bevis direkt

När Navalnyj förgiftades ringde hans team omedelbart upp en advokat och dokumenterade allt som fanns på hotellrummet där han och hans filmteam bott, inklusive den vattenflaska som nu uppges vara källan till förgiftningen, uppger de i inlägget på Navalnyjs Instagram.

Navalnyj har vårdats på Charitésjukhuset i Berlin sedan slutet på augusti och har sedan någon vecka tillbaka vaknat ur koman och är på bättringsvägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.