Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Rysslandsexperten Carolina Vendil Pallin om varför filmen publiceras just nu. Foto: Aleksej Navalnyj

Navalnyjs stab: Nya bilder från Putins påstådda palats

Uppdaterad
Publicerad

Den fängslade oppositionsledaren Alexej Navalnyjs stab har publicerat bilder som sägs vara tagna inifrån Putins påstådda palats.

Bland materialet finns bilder på en teater och det oppositionen menar är en privat strippklubb.

– Det kan vara ett sätt att återföra ljuset på den inrikespolitiska utvecklingen och på Navalnyjs situation, säger Carolina Vendil Pallin vid FOI.

På en höjd vid Svarta havet, nära den ryska staden Gelendzjik, ligger det 18 000 kvadratmeter stora palatset.

Bilderna på jättepalatset fick stor spridning när Alexej Navalnyj för drygt ett år sedan publicerade en film på sin Youtube-kanal.

Palatset ska ha byggts åt president Vladimir Putin för en summa av drygt 11 miljarder kronor, och pengarna ska ha kommit från korruption, enligt Navalnyj. Putin säger sig inte ha något att göra med palatset.

Privat strippklubb och swimmingpool

I den nya videon visar Navalnyj-staben bland annat en privat strippklubb, ett luxuöst badrum och en swimmingpool. På flera bilder syns den dubbelhövdade örnen – Rysslands statsemblem.

Offentliggörandet kommer samtidigt som spänningarna ökar vid den rysk-ukrainska gränsen. Under fredagen möttes också USA:s och Rysslands utrikesministrar för förhandlingar.

– Det kan vara att man tycker att det här är ett lämpligt tillfälle att öka trycket på den politiska ledningen, säger Carolina Vendil Pallin.

I klippet ovan hör du mer från Carolina Vendil Pallin om varför videon kan ha publicerats just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.