Neapolitansk pizza nu skyddad av EU

Uppdaterad
Publicerad

EU har beslutat att ge officiellt erkännande åt den neapolitanska pizzan. Pizzabagare i Neapel har kämpat i mer än 25 år för att få sin pizza skyddad från plagiat.

Den pizzeria som nu vill servera äkta nepolitansk pizza måste först ansöka om att få en så kallad TSG-stämpel (Traditional Speciality Guaranteed).

Stenugn

Beslutet fattades av EU redan för en månad sedan, men trädde i kraft under torsdagen, uppger BBC. I Neapel firade de första officiellt godkända pizzeriorna med att dela ut gratis pizzor.

Neapel sägs vara den stad där pizzan en gång föddes. En äkta Neapel-pizza ska innehålla lokalt framställda ingredienser såsom San Marzano-tomater och Mozzarella di Bufala Campana. Pizzan ska bakas 60-90 sekunder i en 485-gradig stenugn som eldas med ek.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.