Mark Rutte har varit premiärminister i 13 år i olika koalitionsregeringar. Han är den som suttit längst på posten i Nederländernas historia. Foto: TT

Nederländernas regering faller

Uppdaterad
Publicerad

Nederländernas premiärminister Mark Rutte avgår, sedan hans regering kollapsat. Detta efter att partierna inte kunnat komma överens om asylpolitiken, skriver holländska nyhetsbyrån ANP.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte uppger att regeringen inte kunnat komma överens om hur man ska kunna begränsa antalet asylsökande till landet, trots tre dagars intensiva förhandlingar.

Premiärministern sammankallade på fredagkvällen till ett krismöte med regeringen. En stund senare meddelade han att han avgår.

Landet leds sedan ett och ett halvt år av en koalitionsregering bestående av fyra partier. Mark Ruttes konservativa parti VVD har bland annat föreslagit hårdare krav för familjeåterföreningar, något som de andra partierna har motsatt sig.

Överfulla mottagningscenter

Förra året sökte drygt 21 500 personer asyl i Nederländerna.

Då kapaciteten på mottagningscentrerna var otillräcklig tvingades hundratals asylsökande att sova utomhus med endast liten eller ingen tillgång till dricksvatten, toalett och dusch samt hälso- och sjukvård.

Rutte uttryckte då att han skämdes över problemen och lovade att framför allt förbättra förhållandena på anläggningarna genom att minska antalet flyktingar som når Nederländerna, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Mark Rutte har varit premiärminister i 13 år i olika koalitionsregeringar. Han är den som suttit längst på posten i Nederländernas historia.

Oppositionspartierna kräver nu nyval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.