Flera samhällsfunktioner som anses mindre viktiga slutar att fungera under nedstängningen av USA:s statsapparat. Foto: TT

Nedstängning i USA – så påverkas medborgarna

Uppdaterad
Publicerad

Senaten i USA har inte kommit överens om en budgetförlängning och delar av USA:s statsapparat stängde i helgen. Men det är först i dag, måndag, som många av effekterna kommer att märkas på riktigt.

Tusentals offentligt anställda vid myndigheter som inte anses vara mindre viktiga stängs av utan lön. Under den senaste nedstängningen av statsapparaten 2013 fick över 800.000 myndighetsanställda stanna hemma utan lön under två veckor. I tidigare nedstängningar fick personalen dock sin lön utbetalad retroaktivt.

I Vita huset får 1056 anställda stanna hemma, men 659 ”nödvändig personal” kommer att fortsätta jobba, skriver CNN. Dessutom kommer Robert Meullers Rysslandutredning att pågå under nedstängningen.

Invånare i huvudstaden riskerar att drabbas extra hårt eftersom stadens budget finansieras av kongressen. Till exempel tvingas sophämtare och gatustädare i Washington DC att sluta arbeta och bibliotek hålls stängda, enligt AFP.

Parker, pass och och post

Många av landets nationalparker, museer och djurparker kommer att stängas. I vissa fall, till exempel för the Smithsonian i Washington DC, har man meddelat att man tills vidare håller öppet med hjälp av budgetöverskott från förra året.

Nödvändiga samhällsfunktioner så som pensionssystemet, sjukförsäkringssystemet och flygtrafikledning kommer att fortsätta finansieras. Likaså kommer the US Postal Service fortsätta att dela ut post till landets medborgare. Däremot utfärdas inga nya pass fram till dess att en ny budget gått igenom.

Militären och vapentillstånd

All personal inom militären förväntas gå till jobbet som vanligt i dag. Än så länge garanteras de lön för arbetet, även om den blir försenad om nedstängningen pågår längre än den 1 februari, skriver NBC news.

Men om man vill ha ett nytt vapentillstånd får man vänta till efter nedstängningen har upphört.

Underhåll av offentliga myndigheters hemsidor, inklusive sidor som används för forskning och i affärsverksamhet påverkas också, samt nya inskrivningar i medicinska studier, enligt nyhetssajten Bloomberg.com.

Klockan 18.00, svensk tid, hålls ny budgetomröstning i senaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.