Boris Nemtsov sörjs. Foto: TT

Nemtsovs utpekade mördare kan ha erkänt efter tortyr

Uppdaterad
Publicerad

Den man som pekats ut som den ryska oppositionspolitikern Boris Nemtsovs mördare kan ha erkänt mordet efter tortyr. Det säger en rysk människorättsaktivitst efter att ha besökt de misstänkta i häktet.

– Det finns anledning för oss att tro att den utpekade erkände under tortyr, säger Andrej Babusjkin, ledare för Kommittén för mänskliga rättigheter och även medlem av president Vladimir Putins människorättsråd, till nyhetsbyrån AFP.

Flera sår på kroppen

Det var i tisdags som Babusjkin besökte den utpekade mördaren i häktet i Moskva. Under samtalet sade han att han erkände under hårt tryck i förhör efter att han greps förra veckan i den ryska delrepubliken Ingusjien. Han hävdade också att han erkände mordet för att hans vän och före detta kollega, skulle friges. Efter besöket hävdade Babusjkin att ”flera sår” på hans kropp tyder på att han slagits.

– De skrek hela tiden: ”Du dödade Nemtsov, eller hur?” Men jag svarade nej. De sade att om jag erkände så skulle de låta honom gå. Jag gick med på det. Jag tänkte att det skulle rädda honom och att jag skulle föras levande till Moskva, sade han enligt den ryska tidningen Moskovskij Komsomolets, vars journalist också var med under besöket.

Efter att Babusjkin uttalat sig i ryska medier har den ryska federala utredningskommissionen varnat honom för att ha lagt sig i brottsutredningen och meddelat att både han och journalisten inom kort kommer kallas till förhör.

Den utpekade mördaren åtalades i söndags för mordet på Nemtsov tillsammans med ytterligare en man, från Tjetjenien.. Ytterligare tre tjetjener har häktats misstänkta för delaktighet i det uppseendebväckande mordet på oppositionspolitikern som skedde den 27 februari i Moskva, alldeles intill Kreml.

Delrepubliken Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov har på sociala medier beskrivit den utpekade mördaren som en starkt troende muslim som upprörts av den franska tidningen Charlie Hebdos satirteckningar. Därmed har Kadyrov antytt att motivet till mordet skulle ha varit Nemtsovs stöd för tidningen efter terrorattacken i Paris i januari.

Dödshotades

Men från oppositionshåll avfärdas sådana påståenden och bland annat har Nemtsovs vän och partikollega Ilja Jasjin skrivit på Twitter att det är ”vansinnigt” att påstå att mordet skulle ha islamistiska motiv.

– Nemtsov stred för religiös frihet och försvarade minoritetsrättigheter i Ryssland, inklusive muslimernas. Dessutom var Boris en stark motståndare till kriget i Tjetjenien. Vem som än försöker hävda att muslimer mördade Nemtsov ljuger, sade Nemtsovs partikamrat Michail Kasianov på en presskonferens i Strasbourg på tisdagskvällen.

Förra året polisanmälde Nemtsov att han tagit emot dödshot via sin Facebook-sida. I polisanmälan, som publicerats av den ryska tidningen The New Times, kopplade han själv ihop hoten med sin inställning i Ukraina-konflikten, som skiljer sig från den officiella ryska linjen. Men utredningen lades ner i september av polisen i staden Jaroslavl där Nemtsov satt i det lokala parlamentet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Boris Nemtsov

Mer i ämnet