USA:s tidigare president Barack Obama, vars far föddes i Kenya, manar till fredlighet, skriver AFP. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Obama: ”Välj bort våldet”

Uppdaterad
Publicerad

Kenya håller andan när valkampen mellan den sittande presidenten Uhuru Kenyatta och utmanaren Raila Odinga i dag avgörs. Valet väntas bli mycket jämnt och minsta misstanke om fusk kan bli en tändande gnista till våldsamheter. USA:s tidigare president Barack Obama manar till lugn.

– Oppositionen är inställd på att fiffel kommer att ske och kommer att reagera på minsta tecken på det, säger Anders Sjögren, statsvetare och Kenyakännare vid Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala.

180.000 statsanställda, alltifrån poliser till skogsarbetare, har kommenderats ut på gatorna för att upprätthålla ordningen när kenyanerna i dag väljer president, parlamentsledamöter och lokala företrädare.

Barack Obama manar till lugn

USA:s tidigare president Barack Obama, vars far föddes i Kenya, manar till fredlighet, skriver AFP.

– Jag uppmanar kenyanska ledare att välja bort våld och uppvigling, respektera folkets vilja, säger Obama.

Hittades mördad

Valet kan vara sista chansen för den 72-årige kandidaten Odinga att vinna den presidentpost han hävdat att han bestulits på i de två senaste valen.

Efter misstankar om valfusk 2007 utbröt våldsamma upplopp som krävde 1 200 människors liv. Det senaste valet, 2013, gick betydligt lugnare till men omgärdades av anklagelser om mygel.

Inför dagens val har Kenya satsat på nya lösningar såsom biometrisk teknik för att minska möjligheterna till manipulering. Men oron har stigit sedan chefen för det elektroniska systemet, Christopher Msando, nyligen hittades torterad och strypt till döds.

”Svaga länkar”

– Nu hänger det på att den elektroniska processen fungerar. Men det finns många svaga länkar. Risken är att systemet brakar samman. Då får man övergå till en manuell process, vilket kan leda till kaos vid vallokaler och att polisen griper in. Och då sätts bollen i rullning, säger Anders Sjögren.

– Om det uppfattas som att regeringssidan har riggat valet så kan det bli oroligt.

Vallokalerna öppnade klockan 5, svensk tid, och stänger klockan 16. Om allt går som planerat kan ett färdigt valresultat troligen presenteras på onsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Kenya 2017

Mer i ämnet