”En del av våra produkter kommer aldrig bli 'hälsosamma' oavsett hur mycket vi gör om dem”, medger Nestlé. Foto: TT

Nestlé medger: Majoriteten av bolagets produkter är ohälsosamma

Uppdaterad
Publicerad

Över 60 procent av den schweiziska livsmedelsjätten Nestlés varor lever inte upp till en ”erkänd definition av hälsa”. Det medger bolaget i ett internt dokument, enligt Financial Times.

”En del av våra produkter kommer aldrig bli 'hälsosamma' oavsett hur mycket vi gör om dem”. Det medger Nestlé, ett av världens största matföretag, i ett internt dokument som har cirkulerat bland toppchefer inom bolaget, enligt Financial times.

Lågt hälsobetyg

Enligt uppgifterna i dokumentet ska endast 37 procent – exklusive djurmat och medicinska näringsprodukter – av Nestlés varor nå ett högre betyg än 3,5 av fem i Australiens betygsättningssystem för hälsa. Systemet används av internationella forskningsgrupper.

”Vi fortsätter att underprestera vad gäller externa definitioner av hälsa i ett landskap där regleringar och konsumenternas krav skjuter i höjden”, står det i dokumentet.

Jobbar på ny strategi

I dag meddelade bolaget att det jobbas på en ny närings- och hälsostrategi. I ett uttalande gavs också beskedet att Nestlé arbetar fram ett stort projekt där alla produkter ses över för att möta människors näringsbehov. Enligt uttalandet har Nestlé de senaste sju åren minskat mängden socker och natrium med omkring 15 procent, och kommer att fortsätta att göra sina produkter mer hälsosamma.

Bland Nestlés produkter finns till exempel Kitkat, Smarties och Nescafé.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.