Netanyahu åtalas för korruption

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu åtalas för korruption, meddelar landets riksåklagare i Avichai Mandelblit i ett uttalande.

Åtalet innefattar brotten bedrägeri, bestickning och trolöshet mot huvudman.

Anklagelserna mot den israeliske premiärministern handlar bland annat om att han och hans hustru Sara misstänks ha tagit emot gåvor som cigarrer, smycken och champagne från miljardären James Packer och Hollywoodproducenten Arnon Milchan i utbyte mot politiska tjänster.

Gåvorna uppges vara värda motsvarande cirka två och en halv miljon kronor.

Netanyahu har även anklagats för att ha betalat medieägare för att publicera positiva nyheter om honom.

Den israeliske premiärministern har tidigare tillbakavisat anklagelserna i minst tre av de fall där han misstänks för brott.

Han kallar åtalet mot honom för ett kuppförsök. I ett tv-sänt tal säger han att anklagelserna är falska och politiskt motiverade.

– De var inte ute efter sanningen, de var ute efter mig, säger han om utredarna, enligt Reuters.

Enligt israelisk lag är Netanyahu inte tvungen att avgå efter att åtal har väckts. Han väntas senare under torsdagskvällen att göra ett uttalande.

Fakta Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu är israelisk diplomat och politiker, premiärminister 1996 till 1999 och sedan 2009

Han valdes som partiledare för Likud 2005.

Benjamin Netanyahu var tidigare Israels ambassadör vid FN, valdes 1988 in i Knesset som representant för högerpartiet Likud.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.