Netanyahu har överösts av en våg av protester för sitt uttalande. Men hans version av Förintelsen gavs på Judiska Världskongressens möte i Jerusalem. Foto: TT

Netanyahu: Förintelsen var inte Hitlers idé

Uppdaterad
Publicerad

Adolf Hitler ville egentligen inte förinta judarna. Det var först när han inspirerades av den religiöse palestinske ledaren, stormuftin av Jerusalem Haj Amin al-Husseini, som han inledde Förintelsen. Orden kommer från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett tal på tisdagen.

Netanyahu har överösts av en våg av protester för sitt uttalande. Hans version av Förintelsen gavs på Judiska Världskongressens möte i Jerusalem.

I Förintelsen mördade tyska och allierade nazister minst sex miljoner judar.

Netanyahus version är att Hitler i stället försökte fördriva judarna ut ur Europa. Men han ändrade sig efter att ha träffat Husseini som var religiös ledare i Jerusalem från 1921 till 1948.

”Bränn dem”

De träffades i Berlin den 28 november 1941. Stormuftin har redan tidigare varit känd för sitt partitagande för Hitler.

– Haj Amin al-Husseini gick till Hitler och sade: ”Om ni utvisar dem kommer de bara hit [till palestinska områden]”, sade Netanyahu på Judiska Världskongressen och fortsatte att redogöra för den påstådda konversationen.

– ”Så vad skulle jag göra med dem?”, frågade Hitler. Han [Husseini] sade: ”Bränn dem”.

Ett stort antal historiker som sysslat med Förintelsen avvisar Netanyahus teori. Den kände historikern Tom Segev säger till Times of Israel att påståendet var ”helt och hållet absurt”.

Form av Förintelse-förnekande

– Man kan med säkerhet säga att Husseini var en krigsförbrytare, men man kan inte säga att Hitler behövde hans råd.

Segev påpekar att mördandet av judar redan hade inletts när Hitler och Husseini träffades.

Professor Moshe Zimmermann, en känd Förintelseforskare vid Hebreiska universitetet i Jerusalem säger till nyhetsbyrån Associated Press (AP), att uttalandet gör Netanyahu till en Förintelse-förnekare.

– Varje försök att avlägsna skuldbördan från Hitler och andra är en form av Förintelse-förnekelse, säger han.

Lättviktare

– Husseini var en entusiastisk nazistanhängare.

Men Zimmermann kallar honom en lättviktare som agerade för att få bort britterna och judarna från det dåtida brittiska mandatområdet Palestina, det vill säga det område som i dag omfattar bland annat Israel och Västbanken.

Andra experter pekar på att Hitler hade diskuterat en möjlig utrotning av de europeiska judarna så tidigt som 1939. Ordern att utföra ”den slutgiltiga lösningen” gavs redan i juli 1941, skriver Times of Israel.

Den beryktade Wannsee-konferensen i Berlin i januari 1942, då genomförandet av planen diskuterades, ägde dock rum efter mötet med Husseini.

Fått sammanhangen fel

Ett antal historiker har redan framställt teorin som Netanyahu presenterade för konferensen, men andra historiker har tillbakavisat den.

Det var dock inte första gången Netanyahu talade om denna teori. I det israeliska parlamentet Knesset tog han upp samma sak 2012.

– Haj Amin al-Husseini var en av de ledande arkitekterna bakom ”den slutliga lösningen”, sade han då också.

Det är oklart vilka historiska källor Netanyahu stödjer sig på.

Till och med Netanyahus försvarsminister Moshe Yaalon sade att premiärministern hade fått sammanhangen fel för sig, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Bagatelliserar

– Detta är en farlig förvrängning av historien och jag uppmanar Netanyahu att genast ändra på uttalandet, eftersom det bagatelliserar Förintelsen, nazisterna och den fruktansvärde diktatorn Adolf Hitlers andel i vårt folks förfärliga tragedi, sade den socialdemokratiske oppositionsledaren Isaac Herzog.

– Kanske skulle han gräva upp de 33.771 judarna som dödades i Babi Yar i september 1941, två månader innan muftin och Hitler möttes, kommenterade ledaren för det liberala partiet Meretz, Zehava Galon.

Den palestinske PLO-förhandlaren Saeb Erekat säger att Netanjahu hatar palestinierna så mycket att han är villig att frikänna Hitler från mordet på sex miljoner judar, enligt Reuters.

Kris i Israel

Netanyahus uttalande ska ses i samband med den kris som nu råder i Israel med en rad till synes spontana attacker med knivar eller skjutvapen som utförs av palestinier mot israeler. Israel har besvarat våldet. Till den 20 oktober hade 43 palestinier, en israelisk arab och åtta israeler dödats.

Striden handlar om att det finns uppgifter att Israel vill inskränka möjligheterna för muslimer att nå Tempelberget, där bland annat den heliga al-Aqsa-moskén finns.

Israel har dementerat dessa uppgifter, men många palestinier litar inte på de israeliska löftena.

Stormuftin ska ha varit en av de första som spred dessa rykten på sin tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer