Tysklands utrikesminister Gabriel Sigmar (höger) träffade Israels president Reuven Rivlin i stället för Netanyahu Foto: AP/TT

Netanyahu: Gabriel vägrar svara

Publicerad

Benjamin Netanyahu försökte ringa Tysklands utrikesminister för att prata ut efter det diplomatiska grälet i veckan. Men Sigmar Gabriel svarade inte, säger den israeliske premiärministern till den tyska tidningen Bild.

När utrikesminister Gabriel i veckan var i Israel vägrade Netanyahu träffa honom, eftersom tysken även hade bokat in möten med fredsgrupperna B'tselem och Breaking the Silence.

– Jag hoppas att Gabriel vid nästa Israel-resa träffar mig snarare än någon radikal grupp långt ute på kanten som undergräver Israels säkerhet, säger Netanyahu till Bild.

– Jag ville ringa utrikesminister Gabriel för att förklara min inställning och reda ut saker och ting, men han ville inte ta samtalet.

Även Gabriels svenska kollega Margot Wallström har haft liknande oenigheter med Israels ledning. I samband med ett besök i de ockuperade palestinska områdena i december fick Wallström inte träffa israeliska företrädare, som då hänvisade till ”schemarelaterade orsaker”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.