Genom att söka immunitet kommer Benjamin Netanyahu att kunna fördröja åtalet mot honom i flera månader. Foto: Pool/REUTERS

Netanyahu söker immunitet efter korruptionsanklagelserna

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kommer att söka parlamentarisk immunitet för att undvika att åtalas efter korruptionsanklagelserna. Det meddelade han på onsdagen.

Genom att söka immunitet kommer Benjamin Netanyahu att kunna fördröja åtalet mot honom i flera månader. Det rapporteras Reuters.

Den israeliske premiärministern åtalades i november för bedrägeri, bestickning och trolöshet mot huvudman.

Han och hans fru anklagas för att i utbyte mot politiska tjänster ha tagit emot gåvor från miljardären James Packer och Hollywoodproducenten Arnon Milchan till ett värde av 2,5 miljoner kronor. 

Förnekar brott – kallar åtal kuppförsök

Benyamin Netanyahu anklagas också för att ha betalat Arnon Mozes, ägaren till dagstidningen Yedioth Ahronoth för att tidningen ska rapportera positivt om honom.

Han förnekar samtliga anklagelser och säger att åtalet mot honom är ett kuppförsök.

Fördröjer rättsprocessen

En rättegång kan inte sättas igång när en immunitetsförfrågan har gjorts. Eftersom Israel just nu befinner sig i politiskt dödläge, då varken Benjamin Netanyahu eller hans huvudmotståndare Benny Gantz lyckats samla majoritet för att bilda regering, är det inte troligt att Knesset kommer att ta ställning till immunitetsfrågan förrän 2 mars, då landet kommer att hålla val för tredje gången på ett år.

Israels riksåklagare Avichai Mandelblit har väckt åtal mot premiärminister Benjamin Netanyahu för bedrägeri, bestickning och trolöshet mot huvudman.

Åtalet gäller tre olika utredningar, som benämns som fall 1 000, 2 000 och 4 000.

Fall 1 000 rör anklagelser om att Netanyahu och hans hustru Sara har tagit emot gåvor, värda motsvarande 2,5 miljoner kronor, från den kände Hollywoodproducenten Arnon Milchan och affärsmannen James Packer. Det handlar bland annat om champagne, cigarrer och smycken. I gengäld ska dessa ha fått politiska tjänster, bland annat ska Milchan, som är israelisk medborgare, ha fått hjälp med skatteförmåner. Åtalspunkterna är bedrägeri och trolöshet mot huvudman.

Fall 2 000 rör misstankar om att Netanyahu slutit avtal med Arnon Mozes, ägaren till dagstidningen Yedioth Ahronoth. I utbyte mot positivare bevakning av premiärministern ska Netanyahu enligt åklagarna ha erbjudit lagstiftning med syfte att bromsa en rivaliserande dagstidning. I det fallet har Netanyahu åtalats för bedrägeri och trolöshet mot huvudman.

Fall 4 000 anses som det mest graverande. Det handlar om att Netanyahu ska ha beviljat förmåner till Israels största telekomföretag Bezeq Telecom Israel i utbyte mot positivare bevakning av honom på en nyhetssajt som kontrolleras av bolagets tidigare ordförande Shaul Elovitch. I det fallet åtalas premiärministern för bestickning, utöver bedrägeri och trolöshet mot huvudman.

Källa: AFP, Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.