Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Mellanösternkorrespondent: ”Oerhört allvarliga anklagelser”. Foto: ILIPBC/SVT

Netanyahu till ICC-åklagaren: Hur vågar du jämföra Israel med Hamas?

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu går till angrepp mot ICC:s chefsåklagare efter att han begärt att Netanyahu, Israels försvarsminister Yoav Gallant och Hamas tre högsta ledare ska gripas för brott mot mänskligheten.

– Åklagaren i Haag, hur vågar du jämföra monstren i Hamas med soldaterna i IDF, världens mest moraliska armé? säger premiärministern.

Karim Khan, chefsåklagare vid Internationella brottmålsdomstolen, säger sig ha bevis för att ledarna gjort sig skyldiga till bland annat krigsbrott och brott mot mänskligheten.

”I dag understryker vi återigen att internationell rätt och krigets lagar gäller alla. Ingen fotsoldat, ingen befälhavare, ingen civil ledare – ingen – kan agera ostraffat”, skriver han i ett uttalande.

Krig mellan Israel och Hamas

Motattacken: ”Antisemitism”

Uttalandena har fått samtliga utpekade att se rött. Både Hamas och Israel reagerar på att de nämns i samma uttalande.

– Detta är en fullständig förvrängning av verkligheten. Det är precis så här den nya antisemitismen ser ut, säger Netanyahu i ett videoframträdande.

Hamas kräver i ett uttalande att ansökan dras tillbaka. Terrororganisationen fördömer vad de kallar åklagarens ”försök att likställa offret med bödeln”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ICC:s chefsåklagare: Netanyahu bör gripas. Rättelse: I en tidigare version av denna video publicerades fel textning på grund av ett tekniskt fel. Detta är nu åtgärdat. Foto: ICC

Kritik från USA

Även USA:s president Joe Biden reagerade kraftigt på ICC-åklagarens besked.

– Jag vill vara tydlig med att vi avslår ICC:s ansökan om arresteringsorder, sade han i ett uttalande under ett evenemang i Vita huset kopplat till ”Jewish American Heritage Month” på måndagen.

– Israel och Hamas är inte på något sätt likvärdiga. Det är uppenbart att Israel vill göra allt de kan för att säkerställa civilt skydd. Låt mig understryka att det som pågår är inte folkmord, tillade presidenten.

Biden är inte ensam om kritiken. En talesperson för Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak beskriver för Reuters åklagarens agerade som ohjälpsamt:

”Detta bidrar inte till att uppnå en paus i striderna, få ut gisslan eller få in humanitär hjälp.”

Även amerikanska representanthusets talman, Mike Johnson, lyfter fram kritik. Han bekräftar att republikanska ledare tittar på sanktioner mot ICC.

– Om ICC tillåts hota israeliska ledare kan våra bli nästa, sade Johnson i ett uttalande på måndagen, enligt CNN.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör folkrättsprofessorn Pål Wånge: Det händer om arresteringsordern går igenom. Foto: SVT/Reuters

Rättelse:

I en tidigare version av videon med ICC-åklagaren publicerades fel textning på grund av ett tekniskt fel. Detta är nu åtgärdat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet