Foto: TT

Netanyahu tror många kommer erkänna Jerusalem

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är missnöjd med vad muslimska ledare sagt om Jerusalem efter OIC-toppmötet.

– Vi är inte imponerade av alla dessa uttalanden, säger han i ett tal.

Netanyahu säger att han tror att många länder kan följa USA:s president Donald Trumps initiativ och erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Kommentarerna från de muslimska ledarna kom efter ett extrainsatt toppmöte i den islamiska samarbetsorganisationen OIC, om Trumps beslut förra veckan. Ledarna uppmanade världen att erkänna Jerusalems östra delar som palestiniernas huvudstad.

USA flyttade sin israeliska ambassad

– Palestinierna borde hellre erkänna verkligheten och agera för fred i stället för extremism, säger Netanyahu.

– De borde erkänna ett annat faktum gällande Jerusalem: Det är inte bara Israels huvudstad, utan vi har också i Jerusalem respekt för religionsfrihet för alla religioner. I Mellanöstern gör vi detta bättre än någon annan.

OIC-toppmötet i Istanbul lyckades inte komma överens om konkreta sanktioner mot Israel eller USA. I ett uttalande från mötet fastslår organisationen att östra Jerusalem är palestiniernas huvudstad och deltagarna uppmanar alla länder att erkänna ”staten Palestina och östra Jerusalem som dess ockuperade huvudstad”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Mer i ämnet